Édes és frissítő: mennyei citromos vekni

2020. január 23.
Biztosan sokan ismerik és szeretik a banánkenyeret, de érdemes lehet kipróbálni unokatestvérét, a friss ízű citromos veknit is.

A citromos édességek talán már a nyarat juttatják eszünkbe – hiszen ilyenkor jön a legjobban a citrusok savas frissessége – azonban téli immunvédelemnek sem rossz, ha egy kis C-vitaminban gazdag citromlevet és citromhéjat csempészünk ételeinkbe. Ez a recept leginkább a már nálunk is népszerű banánkenyérre hajaz, de annál könnyedebb és izgalmasabb ízvilágot hoz – érdemes összedobni hétvégére, vagy csak úgy magunknak egy csésze forró gyógynövényes tea mellé!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 110 gramm sózatlan vaj szobahőmérsékleten
  • 60 gramm (fél csésze) olaj
  • 210 gramm barna cukor
  • 100 gramm kristálycukor
  • 2 evőkanál citromlé (Meyer citromból)
  • 3 nagy tojás
  • 1/2 teáskanál citromolaj
  • 270 gramm liszt
  • 1 és 1/4 teáskanál sütőpor
  • egy csipet só
  • 170 gramm (3/4 csésze) tejföl

A mázhoz:

  • 110 gramm porcukor
  • 1 evőkanál citromlé (Meyer citromból)
  • 1 evőkanál zsíros tejszín (szükség esetén valamivel több)
  • citromhéj a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra és vajazzunk ki egy közepes vekniformát!
  2. Robotgéppel dolgozzuk össze a vajat, olajat, a cukrokat és a citromlevet, míg habos keveréket kapunk! Egyenként adjuk hozzá a tojásokat és keverjük tovább őket, végül öntsük bele a citromolajat is!
  3. Egy közepes tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adagonként adjuk a nedves keverékhez. Keverjük a tésztába a tejfölt is!
  4. A tésztát öntsük a formába, majd süssük meg a veknit körülbelül 50 perc, 1 óra alatt – fogpiszkálóval ellenőrizhetjük, hogy jó-e már. Hagyjuk hűlni úgy 15 percet.
  5. A mázhoz robotgéppel verjük fel a porcukrot a tejszínnel és a citromlével, míg sűrű krémet kapunk. Csurgassuk a vekni tetejére, majd szórjuk meg az egészet citromhéjjal. Ha megszilárdult a máz, már szeletelhetjük is az édességet!

PureWow