Kockás lapon van ugyan a recept, a kézírás azonban nem stimmel – ezt nem Erzsi mama írta. Megnevezés sincs. Szerencsére volt már dolgom elég recepttel ahhoz, hogy az összetevők alapján nagyjából tudjam, milyen állagú, kinézetű és ízű süteményre lehet számítani, ebben az esetben pedig egy omlós, linzerszerű tésztára tippeltem, amelynek a tetejét karamellizálódott diódarabok borítják.
Rövid netes keresgélés után sikerült is beazonosítanom a desszertet, a neve preckedli. Az aranyos megnevezés egy sváb aprósüteményt takar, amelyet főleg ünneppekkor szokás készíteni, fő ismérve pedig, hogy rendkívül omlós – köszönhetően a kétféle zsiradéknak. Mire kisült a preckedli, eszembe is jutott, hogy Erzsi mamának több sváb barátnője volt, minden bizonnyal valamelyikük jegyezte le neki ezt a receptet.
Hozzávalók:
- 35 deka liszt
- 10 deka vaj
- 10 deka zsír
- 12 deka porcukor
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- 1 ek. tejföl
- 1 tojásfehérje, kristálycukor és durvára vágott dió a díszítéshez
Elkészítés:
- A vajat a sütőporos liszttel összemorzsoltam, hozzáadtam a zsírt, a porcukrot, a tojást, a vaníliás cukrot és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható, puha tésztát kapjak.
- A tésztát néhány órára betettem a hűtőbe pihenni.
- Lisztezett munkalapon ujjnyi vastagságúra nyújtottam, és szív alakú kiszúróval kiszaggattam.
- A szívecskék tetejét enyhén felvert tojásfehérjével megkentem, majd ezzel a felükkel a cukros-diós keverékbe forgattam őket.
- 175 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 15 perc alatt aranybarnára sütöttem a szíveket, amikor kihűltek, meghintettem őket porcukorral.