Nem piskóta: a dán kuglóf receptje

2020. július 03.
Emlékeztek a Julie & Julia – Két nő, egy recept című filmre? Kolléganőnk nem egy híres konyhaművész, hanem a nagymamája kedvelt és bevált sütireceptjeinek elkészítésére vállalkozott. Leporolta a megörökölt, több mint félévszázados receptfüzetet, és nekilátott a sütésnek.

Balatonalmádiban nőttem fel – az üdülővárosban, amelynek az egyik fő nevezetessége a Szabó pékség, és a Szabó pékséges dán kuglóf. Ha igazán finom kuglófra vágytunk, korán felkeltünk, és lesétáltunk Évi néniékhez. A családi pékség sztárterméke olyan legendás, hogy többféle „eredeti recept” is kering a neten. Én azért szeretem, mert az állaga könnyű, nem túl édes, és napokig puha marad.

nem piskóta-desszert-sütemény-süti-nagymama-recept

A következő dánkuglófrecept ugyan nem a pékségből van, mégis kísértetiesen hasonlít rá, szóval főnyeremény ez a határidőnaplóból kitépett lap. Én holland típusú kakaóport használtam hozzá, attól lett ilyen szép színe, de jöhet bele még durvára vágott dió és mazsola is.

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 25 deka cukor
  • 10 deka víz
  • 10 deka étolaj
  • 25 deka liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 2 ek. kakaópor

Elkészítés:

  1. A tojások sárgáját a cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a vizet, az olajat és a sütőporos lisztet, ezekből sűrű, homogén masszát készítettem.
  2. A négy tojásfehérjét kemény habbá vertem, és óvatosan hozzáforgattam a masszához.
  3. A tésztát nagyjából két részre osztottam, az egyik feléhez hozzákevertem a kakaóport.
  4. A sütőt előmelegítettem 160 fokra, a kuglófformát kivajaztam és kiliszteztem, ebbe öntöttem először a sima tésztát, majd a kakaósat. Nagyjából 50-55 percig sütöttem, tűpróbával ellenőriztem, hogy a belseje is kellőképpen átsült-e.
  5. A formából csak akkor borítottam ki, amikor már teljesen kihűlt.

    A Nem piskóta korábbi receptjeiért kattints IDE!