Ki ne hallotta volna már legalább egyszer valakitől azt, hogy a vegánok csak füvet esznek? Sokan azért utasítják el a növényi alapú ételeket, mert ízetlennek, tápanyagszegénynek tartják. Itt a bizonyíték, hogy ez az állítás nem állja meg a helyét. Természetesen egy másolat sem lehet pontosan olyan, mint az eredeti, így a hamis tojássaláta íze sem egyezik tökéletesen az igazival, mégis erősen hasonlít rá.
Hozzávalók:
- egy csomag tofu
- ¼ csésze vegán majonéz (bolti, vagy saját készítésű)
- 1 púpozott evőkanál mustár
- ½ teáskanál porállagú vagy ¼ csésze friss zeller (opcionális, de kár lenne kihagyni)
- ½ teáskanál kurkuma (csak a sárga szín miatt, egyébként elhagyható)
- egy csipet só (a legjobb a fekete só, aminek erős, tojásos aromája van)
- bors, ízlés szerint
- 2 evőkanál apróra vágott metélőhagyma, zöldhagyma, vagy a kettő együtt
- friss kenyér
- leveleszöldség vagy saláta
- lilahagyma és retek (opcionális)
Elkészítés:
- Szeleteljük fel a tofut 1-1,5 cm-es kockákra, majd itassuk fel a levét egy konyhai törlőkendővel.
- Készítsük elő az öntetet! Egy tálban keverjük össze a majonézt, a mustárt, a zellert, a kurkumát és a sót.
- Mixeljük a tofut a metélőhagymával, majd öntsük rá az öntetet.
- Keverjünk össze mindent, majd egy villával nyomkodjuk szét a tofut.
- Helyezzünk két szelet kenyér közé annyi leveles zöldséget, apróra vágott lilahagymát, retket és tojássalátát, amennyit csak szeretnénk – vigyázzunk, hogy szét ne essen.
Mivel ízesíthetjük még a salátát?
Ami az állagát illeti, a tofu rendkívül hasonló a tojásfehérjéhez. Nincs saját, jellegzetes íze, így könnyedén variálható. Például:
- Sós ételekkel, például savanyúsággal és tormával
- Zellerrel, paprikával és répával
- Olivával
- Lehetőleg friss bazsalikommal, tárkonnyal, kaporral és petrezselyemmel
- Fokhagymával, füstölt paprikával, köménnyel vagy Cayenne-borssal
Ez a recept egy tökéletes alapot ad bármilyen tofus tojássalátához, így a saját ízlésünk szerint fűszerezhetjük. A szendvicsen túl kombinálhatjuk tortillával, pirítóssal, mártogatóssal, de akár önmagában is megállja a helyét! A maradékot légmentesen elzárva, hőtűszekrényben öt napig tárolhatjuk.
Forrás: simple-veganista.com
Fotó: Getty Images