A macaron nagyjából tíz éve lett szupertrendi desszert, előtte azt sem tudtuk, hogy eszik-e vagy isszák. Éppen ezért lepődtem meg, amikor Erzsi mama hatvanas évekbeli receptfüzetében egy, a francia finomsághoz egészen hasonló – ráadásul lisztmentes – süteményre bukkantam.
A gesztenyés csók ugyan töltetlen, de simán el tudom képzelni úgy is, hogy két kisebb korong közé töltelék, mondjuk felhabosított csokoládéganache kerül – legközelebb majd így fogom elkészíteni. Első próbálkozásra maradtam az eredeti receptnél, és már mutatom is, ez hogyan készül.
Hozzávalók:
- 2 tojásfehérje
- 20 deka cukor
- 1 ek. rum
- 1 csomag vaníliás cukor
- 14 deka gesztenyemassza (cukrozatlan)
- 14 deka darált mandula
- a díszítéshez olvasztott étcsoki
Elkészítése:
- A tojásfehérjét kemény habbá vertem úgy, hogy közben folyamatosan adagoltam hozzá a cukrot, majd óvatosan hozzákevertem a rumot, a vaníliás cukrot, a finomra tört gesztenyét és a mandulát.
- A masszát csillagcsővel ellátott habzsákba töltöttem, és sütőpapírral bélelt tepsibe halmokat nyomtam.
- 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütöttem őket, majd amikor kihűltek, étcsokival díszítettem a tetejüket.
Süsd meg ezt is!