Nem piskóta: a gesztenyés csók receptje

2020. augusztus 14.
Emlékeztek a Julie & Julia – Két nő, egy recept című filmre? Kolléganőnk nem egy híres konyhaművész, hanem a nagymamája kedvelt és bevált sütireceptjeinek elkészítésére vállalkozott. Leporolta a megörökölt, több mint félévszázados receptfüzetet, és nekilátott a sütésnek.

A macaron nagyjából tíz éve lett szupertrendi desszert, előtte azt sem tudtuk, hogy eszik-e vagy isszák. Éppen ezért lepődtem meg, amikor Erzsi mama hatvanas évekbeli receptfüzetében egy, a francia finomsághoz egészen hasonló – ráadásul lisztmentes – süteményre bukkantam.

nem piskóta-desszert-sütemény-süti-nagymama-recept

A gesztenyés csók ugyan töltetlen, de simán el tudom képzelni úgy is, hogy két kisebb korong közé töltelék, mondjuk felhabosított csokoládéganache kerül – legközelebb majd így fogom elkészíteni. Első próbálkozásra maradtam az eredeti receptnél, és már mutatom is, ez hogyan készül.

Hozzávalók:

  • 2 tojásfehérje
  • 20 deka cukor
  • 1 ek. rum
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 14 deka gesztenyemassza (cukrozatlan)
  • 14 deka darált mandula
  • a díszítéshez olvasztott étcsoki

Elkészítése:

  1. A tojásfehérjét kemény habbá vertem úgy, hogy közben folyamatosan adagoltam hozzá a cukrot, majd óvatosan hozzákevertem a rumot, a vaníliás cukrot, a finomra tört gesztenyét és a mandulát.
  2. A masszát csillagcsővel ellátott habzsákba töltöttem, és sütőpapírral bélelt tepsibe halmokat nyomtam.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütöttem őket, majd amikor kihűltek, étcsokival díszítettem a tetejüket.

    Süsd meg ezt is!