Elképesztő macaron kollekcióval jött ki a Chez Dodo

2019. január 23.
A finomságok Spirits kollekciónév alatt jöttek ki, a macaronokba pedig Dodo, azaz Szalai Dóri válogatott likőröket és párlatokat csempészett.

Az izgalmasan sötét külsők igazi, a felnőtt közönségnek szóló ízkombinációkat rejtenek, a csillogásról pedig a tetejükre szórt 24 karátos aranyforgács gondoskodik.ű

UNICUM-SZILVA – A ganache alapja ezúttal a Valrhona Ariaga Noir étcsokoládéja, amibe Dodo Unicum szilvát kevert, nem is olyan keveset! A macaron szíve sötét és pikáns 100%-os rézüstben sült szilvalekvárt rejt.

GIN – TONIC – PINK GRAPEFRUIT – A gazdag krémhez a Valrhona Ivoire fehércsokoládéját használtuk, ami rendkívül krémes, és kevésbé édes, hogy az íz még dekadensebb legyen. Ebbe fűszeres Ophir gint, Fentimans pink grapefruit tonic-ot, rengeteg pink grapefruit pürét és kandírozott grapefruitot kevertünk, hogy a macaron tökéletesen visszaadja azt a pillanatot, amikor belekortyolunk egy jéghideg gin-tonicba.

SHERRY – SÓS MANDULA: A sherryt, amit ehhez a macaronhoz választottunk a csodás spanyol sherry háromszögben palackozzák, így a tenger közelsége egy sósabb utóízt varázsol az italba, annyira, hogy amikor Dodo belekortyolt, az íz sós mandula után kiáltott. Így az isteni sherrys krémbe, amihez a Valrhona Ivoire fehércsokoládéját használta rengeteg apróra vágott és fleur de sellel meghintett pirított blanchírozott mandulát kevert.


ARMAGNAC – KESUDIÓ – Az armagnac egy nagyon különleges brandy Délnyugat-Franciaországból, amit Dodo egyszer megkóstolt és tölgyes és testes ízt nem tudta feledni. Fehércsokoládéval keverte lágyra és ízét pirított, karamellizált, enyhén fleur de sellel fűszerezett kesudióval emelte ki.


PORTÓI – MEGGY – Amikor Dodo ezt az ízt megálmodta, tudta, hogy ennek az íznek magának kell lennie a gazdag csokoládénak. Sötétnek és bujának, ezért a Valrhona 70%-os kakaótartalmú étcsokoládéját, a Guanaját választotta. Ezt keverte krémesre a szívmelengető portóival és a közepébe pedig sült meggyből készült szívet csempészett.

A csodás fotók egyébként a Magyar Természettudományi Múzeum Ásvány- és Kőzettárában készültek, az unicum-szilvás macaronunk antimonittal, a portói-meggyes macaron hematittal, az armagnac-kesudiós macaron az év ásványának választott galenittel, a sherrys-sós mandulás ízünk kalkopirittel, a gin-tonicos macaronunk pedig berthierittel állt modellt.

Fotó: Glódi Balázs készítette.