Top10 hely Magyarországon – íztérkép

2020. augusztus 29.
Kálmán Emese és Müllner Dóra, állandó szerzőink összeállították Travel mellékletünkben Magyarország éléskamra-válogatottját. A két legtávolabbi pont között csaknem 500 kilométer a távolság, a legfinomabb ízekért szó szerint keresztül-kasul lehet és érdemes járni az országot.

Panyola – Panyolium
termék: lekvár, aszalt gyümölcs, méz megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg

Hozzáadott cukor nélkül – és valóban, minek ahhoz még bármi, hiszen ott a valódi gyümölcs íze, tűnődünk el a panyolai kínálat láttán. A műhelyben meggyet, sárgabarackot, sárgadinnyét, szilvát, ribizlit is aszalnak, belőlük szezon szerint készülnek lekvárok is. A mézes különlegességek közül a dióval töltött aszalt szilvát nézegetni is bármeddig el tudnánk, akár egy felrázható hógömböt. Na de, lássunk munkához! Verés, palolás, szedés, ponyvázás – ha keveset mond, akkor azért, ha valamivel többet, akkor meg azért érdemes kitérni akár az egyórás programra is, amely során megismerhetjük a manufaktúra és a gyümölcsök csodálatos életét. A kézi aszalás és a lekvárfőzés vidám dolog, kicsit csipegetni közben pedig kötelező. A nemtudom szilva, a kissé savanykás cigánymeggy vagy a vilmoskörte ki ne maradjon. Bővebb infó ITT!

Vizsoly – Múzeum és Mézterápiás Központ
termék: méz megye: Borsod-Abaúj-Zemplén

A méhek és a méhészet csodálatos világa Vizsolyban Mi a különbség a méhanya és a dolgozó között? Kik maradnak a kaptárban télire? Mivel táplálkoznak a méhek? Egyáltalán mennyi méhecske él átlagosan egy kaptárban? Mennyi virágot látogatnak meg a méhek, hogy egy kiló mézet kapjunk? Melyik méhnek nincs fullánkja? – megannyi kérdés, amire mind választ kaphatunk a vizsolyi Mézmúzeumban. Amellett, hogy huszonöt féle mézből válogathatnak a látogatók, ha kóstolni szeretnének, megismerkedhetnek a méhészkedés alapjaival, a szezonnak megfelelő munkafolyamatokkal és eszközökkel. Miközben szórakozva tanulhatunk a méhekről és közvetlenül a mézes lépből is kóstolhatjuk a mézet, a kaptárlevegős faházban pedig az ellazulás és nyugalom várja a vendégeket. A jótékony hatású, méhviaszos levegő mellett a mintegy egymillió méh által keltett természetes biorezonancia hadat üzen a stressznek és a fejfájásnak. Bővebb infó ITT!

Pócsmegyer-Surány – A Séf és a Lertész
termék: lekvárok, zöldségek, krémek megye: Pest

A legrövidebb út, ami Budapesttől a legtávolabb visz, a Szentendrei-szigetre vezet. Akár kompon, akár a Tahi hídon keresztül érkezünk, egyből lelassul az idő. Pontosabban visszazökken a normálisba. Így érezte ezt a kertész és a séf is, akiknek az útja az íróasztaltól, illetve a csúcsgasztronómiából ugyanoda vezetett. Olyan kertről álmodtak, amelyben teljesen vegyszermentesen tudnak növényt termeszteni – és az azokból készült termékekbe sem kerül adalék- vagy tartósítószer. A kertet bejelentkezéssel látogatni is lehet, sőt egyeztethetünk terülj, terülj, asztalkát is, amelyre a finom kenyéren és sajton túl kerül természetesen a kert friss zöldségeiből, fűszereiből is. Egy hűsítő málnás-uborkás limonádéval a kezünkben emlékezetes élmény a kert fölfedezése, és a gyömbéres zöldparadicsom- vagy a csillagánizsos céklalekvárról akkor még nem is szóltunk. Bővebb infó ITT!

Íztérképünket a szeptemberi lapszám Travel mellékletében találod!