A világ 10 legrégebbi étterme, amely még ma is működik

2020. július 14.
Németországtól Ausztrián át Írországig, a világ legrégebb óta működő éttermeiben még ma is megkóstolhatjuk azokat a különleges fogásokat a történelmi falak között, amiket több száz éve készítenek.

A legrégebb óta működő, történelmi viharokat és változásokat túlélő üzletek között meglepően sok éttermet találunk, némelyik már a 9. században, ezeregyszáz évvel ezelőtt is működött, amikor őseink épp csak elfoglalták a Kárpát-medencét. Sőt, a német kolbászétteremtől a híres ír pubig, ezekben a sokat látott éttermekben még ma is megkóstolhatjuk azok a különleges fogásokat, amik ma is épp úgy népszerűek, mint évszázadokkal ezelőtt. 

1. St. Peter Stiftskulinarium, Salzburg, Ausztria

803-ban alapították Európa és a világ legrégebbi éttermét az ausztriai Salzburgban. A Sankt Peter Stiftskulinarium 803 óta fogadja vendégeit a Szent Péter apátság falain belül.

A több mint 1200 éves étterem speciális fogása az ikonikus osztrák étel, a tafelspitz, amit mi hajlamosak vagyunk egyszerűen rántott húsként emlegetni. A világ legrégebbi éttermében főtt marhahúsból készítik, apróra vágott almával és tormával tálalják.

2. Wurstkuchl, Regensburg, Németország

A középkor óta működik a történelmi Wurstkuchl, azaz kolbászos kunyhó a németországi Regensburgban. 1146-ban, alapításakor a kőfaragóknak és a kikötői munkásoknak kínáltak ételt, ma viszont a városban járva bárki megkóstolhatja a faszénen sült, különleges kolbászokat savanyú káposztával, valamint a legendás kolbásztortát. 

3. The Old House, Measteg, Wales

A walesi történelem különleges része az 1147-ben alapított The Old House (A Régi Ház) étterem Maestegben. A helyet teljesen restaurálták, így régi pompájában várja a vendégeket, akik megkóstolhatják azt a különleges pitét, amelyet a több száz éves hagyományaiknak megfelelően, krumplival és borsóval szolgálnak fel, tölteléke pedig minden nap más. 

4. Ma Jucsing, Kaifeng, Kína

1153-ban alapították a kínai Henan tartomány Kaifeng városában a Ma Jucsing éttermet, amelynek ikonikus étele a csirke. Nem is akármennyi: egy vödör csirke!

Olvastad már?

5. The Brazen Head, Dublin, Írország

Dublin és egyben Írország legrégebbi éttermét, a The Brozen Heade nevű pubot (A Bronzfej) 1198-ban alapították. Nemcsak a tradicionális ételekről, így az ír bangerről nevezetes, amelyet egy régi hentes receptje alapján készítenek, hanem az élőzenéről is. A kolbászfélét egyébként zöldségekkel, aszalt paradicsommal és petrezselyemszósszal tálalják.

6. Piwnica Świdnicka, Wrocław, Lengyelország

Európa egyik legrégebbi étterme a lengyelországi Wrocławban található Piwnica Świdnicka, amely 1273-ban nyitotta meg kapuit a vendégek előtt, amikor Magyarország még éppen csak kilábalt a tatárjárás utóhatásaiból. A látogatók megkóstolhatják a hagyományos lengyel pierogit a történelmi falak között, amely a régi városi tanács pincéjében található.

View this post on Instagram

Мечтаете о гастрономическом путешествии? У нас есть одно уникальное местечко, которое обязательно стоит посетить, странствуя по Европе. Знаете ли вы, что старейший ресторан Европы находится в здании ратуши польского городка Вроцлав и принимает гостей уже семь сотен лет? «Пивница Свидницка» (Piwnica Świdnicka) получила своё название благодаря сорту пива из города Свидница, который испокон веков здесь подавали. В этих просторных залах когда-то обедали Фредерик Шопен и Фридрих Ницше… Узнайте больше об этом уникальном месте на нашем сайте в разделе "Интересное" и отправляйтесь попробовать на вкус пиво, изготовленное по древним рецептам! По вопросам организации путешествия звоните или пишите нам! Все контакты в профиле страницы. #firenzeclub #travel #gastronomy #europe #poland #beer #restaurant #piwnica #swinicka #piwnicaswidnicka #discowertheworld #wanderlust #путешествие #гастрономия #европа #едемвевропу #польша #свидница #пиво #ресторан

A post shared by Firenze Club (@firenzeclub) on

7. La Couronne, Rouen, Franciaország

Franciaország sem maradhat ki a gasztronómia történelméből, legrégebbi étterme 1345-ben nyílt meg. Egy Raoul Baudry nevű kocsmáros volt a tulajdonosa, a La Couronne (Korona) ablakából pedig a történelmi leírások szerint látni lehetett Jeanne d’Arc szenvedését és kivégzését.

Az étterem belső terében megemlékeznek az amerikai szakácsról, Julia Childról is, aki a francia konyhaművészetet megismertette az amerikaiakkal. Az étterem különleges fogása a kacsa, a marhasült és a klasszikus francia éti csiga.

8. The Sheep Heid Inn, Edinburgh, Skócia

Skócia legrégebbi éttermét 1360-ban nyitották meg Edinburgh szívében. Egykor és ma is a sültjeiről híres a hely, amelyet sült krumplival, gombával, konfitált paradicsommal és petrezselymes vajjal tálalnak.

9. Hotel Gasthof Löwen, Vaduz, Lichtenstein

1380-ban, több mint hatszáz évvel ezelőtt alapították az apró állam, Lichtenstein éttermét. A zürichi stílusú borjúhúst rösztivel és zöldségekkel ehetjük, pont, mint régen. 

10. Honke Owariya, Kiotó, Japán

Több mint 550 éve nyitott meg Japán legrégebbi, ma is működő étterme Kiotóban. A Honke Owariya receptjei még ma is ugyanazokra az alapokra épülnek, mint egykor, ám ahogy megszokhattuk, pontosan azóta tökéletesítik őket.

View this post on Instagram

今日のお昼は、オクラたまご。 ささっとできてとろーり美味しい食感。 さっぱりしてるので、 暑くなってきたこの時期に 何度も食べたくなる一品です。 今回は動画付きで公開! 是非おうちで試してみて下さいね。 Today's lunch is okra egg. It's quick and delicious. This is a dish that you will want to eat again and again during this hot season. This time it will be released with video! Please make it! ㅡ ㅡ ㅡ ㅡ ㅡ ㅡ ㅡ ㅡ ㅡ ㅡ ㅡ ㅡ ㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡ オクラ 3~4本 たまご 1コ 無添加 濃縮こいだし 小さじ2 ごま油 大さじ1 塩 適量 オクラを輪切りにし フライパンにごま油を熱し オクラを炒め、塩をひと振り 卵にこいだしを入れて溶いたものをジャッと流して、ふんわりとろりとまとめたら完成。 3to4 Okra One Egg Owariya Koidashi Tsp2 Sesame oil Tbsp 1 A pinch of salt 1.Cut Okura in round slices. 2.Heat sesame oil and fly the Okura, add put a pinch of salt. 3.Mix egg and Owariya koidashi in a bowl. 4.Add eggs in a (2),Mix with wide stirring motion . #honkeowariya #本家尾張屋 #宝来そば #だしレシピ #濃縮こいだし #簡単レシピ #簡単レシピ動画

A post shared by 本家尾張屋 Honke Owariya (@honkeowariya) on

A hajdinából készült szoba tésztát shiitake gombával, a vékony japán omletet, a tempurát, a wasabit, a norit, a japán zellert és a reszelt jégcsapretket is megkóstolhatjuk, ha sorra kerülünk. Ám a hírek szerint megéri várni rá.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash