Az érett paradicsom édeskés ízének remekül áll, ha kicsit karamellizálódik – ez a titka ennek az egyszerű tarte tatinnek is, amihez elég bolti leveles tésztát használni, hiszen a főszereplő úgyis a lédús zöldség benne. A paradicsomokat ellenben érdemes úgy összeválogatni, hogy tényleg jó minőségű (azaz ne teljesen vízízű) darabokról legyen szó, ha pedig az esztétikai élményt is fokoznánk, válasszunk különböző színű fajtákat! Ebben a receptben görög olajbogyó felel a savasságért és zöldfűszerek kísérik a karamellizált paradicsom édeskés zamatát.
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta (ha belefér, kinézhetünk egy tarte tatin alaptésztát is)
- 2 ek. sózatlan vaj
- 3 fej lilahagyma, vékony szeletekre vágva
- 1/4 csésze cukor
- 2 ek. balzsamecet
- 1 csésze reszelt cheddar sajt
- 1/4 csésze Kalamata olajbogyó apróra vágva
- 500 gramm kisebb cseresznyeparadicsom
- 1 ek. friss kakukkfű, apróra vágva
- 1 marék friss bazsalikom a tálaláshoz
- só és bors
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 220 fokra.
- Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, dobjunk rá egy teáskanál cukrot, és fonnyasszuk, illetve karamellizáljuk meg rajta a hagymát. Öntsünk rá kb. 2 evőkanál vizet, hagyjuk szépen elforrni, majd mikor már kész, tegyük félre.
- Egy másik serpenyőben keverjük el az 1/4 csésze cukrot 3 evőkanál vízzel. Amikor a cukor elolvadt (kb. 5-10 perc), adjuk hozzá a balzsamecetet is. Dobjuk rá az olívabogyókat és a paradicsomokat, alaposan forgassuk össze őket. Ízesítsük sóval, borssal, friss kakukkfűvel, majd szórjuk meg reszelt cheddar sajttal.
- Ha hőálló serpenyőnk van, egyszerűen borítsuk a paradicsomokra a tésztát, ha nem, először tegyük át a paradicsomokat egy tepsibe vagy tortaformába, és azt fedjük be a tésztával. A tésztán vágjunk néhány lukat a szellőzés végett.
- Süssük a tartot kb. 30 percig. Ha kész, várjunk kicsit, amíg kihűl, majd fordítsuk ki a formából. Melegen tálaljuk.
Fotó: GettyImages