Könnyed rizottó az utolsó nyári paradicsomokból

2019. augusztus 29. |

Érdemes ki- vagy még inkább felhasználni az utolsó napcsókolta nyári paradicsomokat, például az alábbi rizottóhoz! Ha még nem próbálkoztunk ezzel az étellel, akkor se ijedjünk meg - nem is olyan bonyolult, mint elsőre gondolnánk.

Paradicsomot kapni persze már az év minden napján lehet, de azért nincs is finomabb az ízes, lédús, napon érlelt paradicsomnál, szóval érdemes belőle addig fogyasztani, amíg még van. Ha pedig egy könnyű, nyárias fogást készítenénk belőlük, próbáljuk ki az alábbi rizottót: gazdag ízű, húsmentes fogás, amit még vacsoravendégeknek is bátran feltálalhatunk. Nem kell tartani a rizottófőzéstől, a lényeg, hogy a lépéseket betartva, türelmesen fel-felöntögetve főzzük tökéletes állagúra a rizst – ne legyen se túl leves, se túl ragacsos, de őszintén szólva ezt ráérünk kikísérletezni, a végeredmény úgyis nagyon finom lesz!

Hozzávalók:

  • extraszűz olíva olaj
  • 1 nagyobb vöröshagyma apróra kockázva
  • só és bors
  • 1 és fél csésze rizottó rizs (pl. arborio)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 csésze fehérbor
  • 2 csésze érett paradicsom kockákra vágva
  • 3 csésze zöldség alaplé
  • 1/2 csésze reszelt parmezán
  • 4 közepes méretű színes paradicsom (sárga, zöld, piros) felszeletelve
  • durvára vágott petrezselyem a tálaláshoz
  • durvára tépkedett bazsalikom a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Egy magas falú serpenyőben hevítsünk olívaolajat, közepes lángon kezdjük el üvegesre pirítani a hagymát, sózzuk és borsozzuk bőkezűen!
  2. Adjuk hozzá a rizst is, forgassuk át 1-2 percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a kockára vágott paradicsomokat és a fehérbort is. Főzzük, míg a folyadék nagy része elpárolog.
  3. Adagoljuk a rizshez az alaplevet, mindig pótoljuk ha elforrt! A rizs akkor jó, ha a szemek megfőttek, de még nem főttek szét.
  4. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a parmezánt, fűszerezzük tovább ízlés szerint, és esetleg krémesítsük egy kis vajjal!
  5. A kész rizottót friss paradicsomszeletekkel, petrezselyemmel és bazsalikommal megszórva tálaljuk!

NYTimesCooking

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró