Tállyán zárja a szezont a Tokaji Borlovagrend

2020. október 17.
A Tokaji Borlovagrend (Confrérie de Tokaj) elmúlt tíz évben végbement megújulásának egyik fontos kifejeződése az az éves csúcstalálkozó, amelyet idén Tokaji Szüret néven, Tállyán, a Maillot Kastélyban rendeznek meg tállyai borászatok közreműködésével. Színes programmal várják a borkedvelő közönséget október 24-én: sétáló kóstolóval, mesterkurzussal, dűlőtúrával, borlovagavatással, tokaji palackiállítással és egyéb izgalmas eseményekkel.

Nulladik napi eseményként a Tokaji Borlovagrend Egyesület Tarcalon, a Tarcal Bor és Kultúra Egyesülettel találkozik. Délután 5 órakor az Áldó Krisztus szobornál – amennyiben az időjárás is engedi –  a lenyugvó nap fényei mellett, ünnepi koccintással egybekötött beszélgetésre invitálják az érdeklődőket. Az alkonyati színekben pompázó látvány, amely a szobortól elénk tárul a településsel, az előtte elterülő Alfölddel, a Tarcali Bányatóval, a tokaji Kopasz-heggyel mind szemet gyönyörködtető.

A tokaji palack titkai

Október 24-én, szombaton egész napos programsorozattal várja a borkedvelőket a Borlovagrend és a tállyai borászközösség a Maillot Kastély patinás épületében. Délelőtt 10 órai kezdettel Müller István tokaji palackgyűjteményének kiállításával indul a nap, ahol megcsodálhatók, milyenek voltak hajdan a tokaji bor jellegzetes palackformái, és azok hogyan változtak napjainkig. Az ebéd előtti borlovag-avatási ceremónia immár hagyományos eleme az éves eseménynek, ahol Tokajért elkötelezett személyek kerülnek avatásra (11 órai kezdettel).

Délben az Oroszlános Udvar több száz éves falai közt várnak mindenkit ebédre (ahol különleges, helyi borválasztékkal egészíthető ki a menü). Ebéd után ismét a szomszédos Maillot Kastély kerül a történések középpontjába. 

Tállya: építészet, terroir és borstílus

Helytörténeti séta indul 13 órakor Erhardt Gábor főépítész vezetésével Tállya különleges épületeit és gazdag múltú utcáit bejárva, majd 14 órától a borozni vágyók egész délután ismerkedhetnek a tállyai és a borlovagrendi termelőkkel és boraikkal, sétáló kóstoló keretein belül. Ritka alkalom, hogy ennyi tállyai bor és borász egy helyen megismerhető. Meghívott vendégként egész nap jelen lesz a vámosújfalui, látássérülteket foglalkoztató Búzavirág Alapítvány is, akik különleges, kézműves termékeiket kínálják a résztvevőknek. 

Délután három órakor Ripka Gergely a TokajKalauz szerzője mesterkurzuson fog mesélni Tállya dűlőinek egyediségéről. Rengeteg érdekességet hallhatnak majd tőle a jelenlevők a világ legelső termőhelyi besorolását illetően, amelyhez természetesen tállyai dűlős borok adják az illusztrációt. Október 25-én (vasárnap) 10 órától, a történelmi Palota-dűlőben lesz dűlőséta kóstolóval, amelyet a TR Pincészet szervez a Maillot Kastélytól.

A programokra előzetes regisztráció szükséges a létszámlimit miatt a regist@tokajiborlovagrend.hu email címen!

Fotó: Unsplash.com

Olvass tovább!