A legmenőbb borok vendégváráshoz

2018. december 01.
Eső, fagy, latyakos utcák – ahogy kitör a borongós késő ősz és a korai fagyos tél, esténként jobban esik áthívni pár barátot, mint egyik helyről a másikra mászkálni. Hazafelé a munkából gyorsan bevásárolhatunk egy sajttálhoz, így otthon már csak darabolni kell. Na meg behűteni a borokat, amire ebben az évszakban akár már az erkélyt is használhatjuk.

 

A különböző alapanyagokból összeállított tálakat könnyű elkészíteni, praktikusak, és ha kitesszük az asztalra, azt körülülve órákig beszélgethetünk. A borválasztáskor érdemes a főbb alapanyagokból kiindulni, és persze mindezt hozzáilleszteni a társaság igényeihez.

A fehérbor remek választás például nyers zöldségek és ezekhez tálalt krémek mellé, de passzol az olaj- vagy kapribogyóhoz is. Friss sajtok, pogácsa vagy más sós sütemények, túrókrémek, hummusz és saláta esetében sem kell elszakadni ettől a típustól. Minél frissebb a felszolgált étel, annál üdébb, frissebb évjáratú bort válasszunk. Ha koncentráltabb, tartalmasabb a fogás, már érdemes hozzá érleltebb, magasabb alkoholtartalmú fehérbor mellett dönteni.

A rozék több okból is jó vendégváró borok. Egyrészt sokan szeretik, másrészt remek átmenetet képeznek az üde fehér- és a könnyed vörösborok között. Így például ha egy több bortípust igénylő tálat készítünk, de csak egy palackot bontanánk, akkor az legyen rozé. Persze mindent nem tud kísérni, de a legtöbb könnyed fehérboros fogással működni fog, akár olyan ételek mellett is, mint a körözött vagy a nem füstölt és nem szárított húskészítmények.

Ahogy hidegre fordul az idő, egyre többen vágynak a vörösborokra. Ha ehhez tálat készítenénk, itt a helye a kolbászoknak, a szárított sonkáknak és a szalámiknak, de ne felejtsük el a riletteket, a pástétomokat és a tepertőkrémet se. Az érleltebb vagy füstölt sajtokhoz is jól passzolnak a közepes testű, nem túl tanninos, gyümölcsös vörösborok. Következzen most három alternatíva.

Garamvári Prémium Sauvignon Blanc 2017

A dél-balatoni pincészetet sokan elsősorban pezsgőiről ismerik, érdemes azonban tudni, hogy a borvidék adottságai miatt remek csendes, azaz nem buborékos fehér- és vörösborokat is készítenek. Ez a sauvignon blanc élénk marad annak ellenére, hogy inkább a műfaj tartalmasabb borai közé sorolható. Emellett érett, trópusi gyümölcsöket is idéző aromái is a manapság divatos új-zélandi iskolát juttatják az eszünkbe. Saláták, zöldségek, frissebb sajtok esetén érdemes választani.

Frittmann Néró Rosé 2018

A néró nem egy fantázianév, hanem egy szőlőfajta. Érdekessége, hogy hivatalosan nem is bor-, hanem csemegeszőlő, így elsősorban étkezési célokra szánták, és ez az egyetlen hazai nemesítésű kék csemegeszőlő, amelyből rozé vagy vörösbor készíthető. Az ismert kunsági pincészet kísérletező kedvét bizonyítja, hogy nemcsak ezzel az egyetlen szőlőfajtával foglalkoznak, amely még nem számít közismertnek, ott a generosa is. Most úgyis szezonja van az újboroknak, ez a Néró Rosé pedig már a friss évjárat. Színével és piros bogyós gyümölcsös illatával és ízével hozza majd, amit kislányként a rózsaszíntől vártunk.

Thummerer Egri Bikavér Superior 2013

Az egri pincészet tavaly ünnepelte 25. születésnapját. Már több évtizede hozza megbízhatóan azt a minőséget, amit a borfogyasztók elvárnak tőle. A bor nevében olvasható superior kifejezés arra utal, hogy nem egy alap bikavérrel van dolgunk, ez már a második szintje az egri bikavéreknek. Kifejezetten jó arányokkal bíró, elegáns, ételekhez könnyen párosítható borról beszélünk, amely komolysága mellett is elsősorban gyümölcsös. Emellé már érkezhetnek a különböző húskészítmények, markánsabb sajtok, a bor megállja majd a helyét a párosításokban.