Tócsi vagy tócsni, ebbe most inkább ne is menjünk bele, a lényeg, hogy ezúttal céklából készül (na jó, a tökéletes textúra érdekében egy kevés krumpli is kerül bele). Ettől egyrészt jóval egészségesebb lesz, ráadásul a cékla színe miatt sokkal mutatósabb is. A klasszikus fokhagyma-tejföl kombináció helyett most egy izgalmas joghurtos mártogatóssal tálaljuk, így tökéletes lehet vendégvárónak vagy egészséges partifalatkának is. Mutatjuk a receptet!
Hozzávalók:
- 4 közepes cékla
- 1 nagyobb burgonya
- 1 közepes hagyma
- 4 ek. olívaolaj
- 2 nagyobb tojás, felverve
- 6 ek. panko morzsa
- 2 tk. koriandermag, porrá őrölve
- 2 tk. köménymag. porrá őrölve
- 1/4 csésze kukoricakeményítő
- 1 citrom, félbevágva
- 1/2 csésze görög joghurt
- 1/2 csésze durvára vágott kapor
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- só és bors
Elkészítés:
- A céklákat és a krumplit hámozzuk meg, alaposan mossuk meg őket, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük le a zöldségeket. Egy szűrőt béleljünk ki papírtörlővel, majd dobjuk rá a lereszelt zöldségeket és az apróra vágott hagymát. Sózzuk, majd alaposan forgassuk át a keveréket, és hagyjuk állni legalább 25 percig.
- Nyomkodjuk ki a felesleges levet a zöldségekből, majd tegyük át őket egy közepes tálba. Adjuk hozzá a tojásokat, a panko morzsát, a kukoricakeményítőt, a koriandert, a köményt és még 2 tk. sót!
- Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, és süssük ki benne a céklatócsikat! Amikor az olajba tettünk egy adag tésztát, mindig lapítsuk ki, hogy könnyebben süljön.
- A joghurtba csavarjuk bele egy fél citrom levét, keverjünk bele friss kaprot, ízesítsük fokhagymával, sóval és borssal. A még meleg céklatócsikat mártogassuk a joghurtba, vagy kenjük meg a joghurtos mártással!
Fotó: Getty Images
Olvass tovább!