Sütőben sült sütőtökös tészta dióval és parmezánnal

2020. október 15.
Ha ősz, akkor jöhetnek a sütőtökös ételek: ezúttal egy végtelenül egyszerű, de nagyon gazdag ízű, krémes sült tészta.

A sütőtököt kicsit macerás feldolgozni, de megéri – elképesztően sokarcú zöldségről van szó, ami édes és sós fogásokban is szuperül megállja a helyét. Önmagában is csodás – például mártásnak, tésztaszósznak –, de a legjobban akkor járunk, ha nem sajnáljuk mellőle a parmezánt sem, ugyanis remekül kiegészítik egymást. Ebben a receptben jó adag reszelt sajt kerül a mártásba, aztán a tészta tetejére is, hogy a szósz sűrű és nyúlós legyen, a tészta teteje pedig ropogós. A bazsalikom frissességet ad az ételnek, a pirított dió pedig elmélyíti az ízeket, tovább fokozva az őszi hangulatot!

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze dió
  • 4 ek. olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
  • 1 nagyobb vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 kisebb sütőtök, kimagozva, meghámozva, kisebb kockákra vágva
  • 4 csésze alaplé (zöldség vagy csirke)
  • 500 gramm rigatoni tészta
  • só és bors
  • 1 és 1/2 csésze parmezán (és még egy kevés a tálaláshoz)
  • 1 csésze friss bazsalikomlevél, nagyobb darabokra tépkedve

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A diót dobjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire, és 6-8 percig pirítsuk őket, félúton átkeverve. Ha kihűlt, aprítsuk fel, majd öntsünk rá 2 ek. olajat, és tegyük félre.
  2. A maradék 2 ek, olajat hevítsük fel egy közepes edényben. Dobjuk rá a hagymát, és pirítsuk 8-10 percig, aztán adjuk hozzá a fokhagymát, és kevergessük, amíg az is megpuhul. Adjuk hozzá a felkockázott tököt, alaposan forgassuk össze. Öntsük fel az alaplével, és hagyjuk főni, amíg a sütőtök megpuhul. Ha kész, hagyjuk kissé kihűlni.
  3. Eközben főzzük meg a tésztát egy nagyobb edény sós vízben, folyamatos kevergetés mellett.
  4. A tökös keveréket pürésítsük le, ízesítsük sóval, és adjunk hozzá egy csésze reszelt parmezánt.
  5. A tökpüré felét oszlassuk el egy tepsiben, majd halmozzuk rá a megfőtt tésztát, végül takarjuk be a püré másik felével. Szórjuk meg a maradék 1/2 csésze reszelt parmezánnal. Fedjük le alufóliával, és süssük úgy 15 percig, majd vegyük le a fóliát, és pirítsuk a tetejét 220 fokon további 10 percig.
  6. A kész tésztát tálaljuk pirított dióval és friss bazsalikomlevelekkel, igény szerint még több frissen reszelt parmezánnal.

BonAppetit
Fotó: GettyImages

Olvass tovább!