Melengető paradicsomleves húsgolyókkal

2020. október 08. |

Végre itt az ősz, ami hivatalosan is a tartalmas, melengető levesek évszaka. Most azt mutatjuk meg, hogyan lehet még izgalmasabbá és laktatóbbá tenni a klasszikus paradicsomlevest – egy csomó izgalmas csavarral!

A paradicsomleves a legtöbb magyar háztartásban édeskésen, galuskával készül, és egyike azoknak a leveseknek, amit a gyerekek is szívesen esznek. Ennél sokkal tartalmasabb – és valljuk be, finomabb – az olaszos minestrone, amibe kerül egy csomó zöldség és zöldfűszer is. Ha viszont ragaszkodunk az extrán laktató húsos verzióhoz, próbáljuk ki az alábbi receptet, amibe csirkés húsgolyók kerülnek: a töltött paprika óta tudjuk, hogy a paradicsomos mártásban úszó darált hús mennyire finom tud lenni, szóval lényegében itt sem kell nagyon másra számítanunk. Annyi kivétellel, hogy itt egy igazán mély ízű, gazdag paradicsomos alap készül, aminek a miso paszta ad mélységet – ezt tényleg nem érdemes kihagyni, még akkor sem, ha kicsit faramuci alapanyag.

Hozzávalók:

A húsgolyókhoz:

  • 0,5 kg darált csirkehús (lehetőleg valami sötétebb, szaftosabb részből)
  • 4 szál újhagyma, apróra vágva
  • 1 nagyobb tojás
  • 2 ek. fehér vagy vörös miso paszta
  • 1 tk. só
  • bors

A leveshez:

  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 mogyoróhagyma, apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
  • 3 ek. sűrű paradicsomszósz
  • 500 gramm koktélparadicsom
  • 2 ek. fehér vagy vörös miso paszta
  • 350 gramm zöldbab

Elkészítés:

  1. A húsgolyókhoz keverjük össze az alapanyagokat egy közepes tálban. Használjunk villát, és ne adjuk fel, ha nedvesnek érződik, idővel össze fog állni. Ha kicsit ragacsos az állaga, tegyük félre.
  2. A leveshez hevítsünk olívaolajat közepes lángon egy nagyobb edényben. Dobjuk rá a hagymát és a fokhagymát, kevergessük, míg megfonnyadnak.
  3. Dobjuk rá a paradicsompürét, hagyjuk egy kicsit megbarnulni és rotyogni. Adjuk hozzá a paradicsomokat, a miso pasztát, és öntsük fel 4 csésze vízzel. Hagyjuk felforrni sűrű kevergetés mellett, míg a miso paszta teljesen feloldódik és elegyedik. Várjuk meg, hogy a paradicsomok szétpukkadjanak (rásegíthetünk kanállal).
  4. Adjuk a leveshez a zöldbabot, főzzük őket puhára körülbelül 6-8 perc alatt. Két kanál segítségével formázzunk golyókat a húsos masszából, és dobjuk a forró levesbe. Főzzük, amíg a húsgolyók is szépen megfőnek, végül ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint.

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Ezért vagyunk oda az édes ízekért cukor

Ezért vagyunk oda az édes ízekért

Így együnk a szebb jövőért: flexitáriánus étrend egészséges diéta

Így együnk a szebb jövőért: flexitáriánus étrend

Megújult a Nosalty, és így még jobban imádjuk megújult a nosalty

Megújult a Nosalty, és így még jobban imádjuk