Melengető paradicsomleves húsgolyókkal

2020. október 08. |

Végre itt az ősz, ami hivatalosan is a tartalmas, melengető levesek évszaka. Most azt mutatjuk meg, hogyan lehet még izgalmasabbá és laktatóbbá tenni a klasszikus paradicsomlevest – egy csomó izgalmas csavarral!

A paradicsomleves a legtöbb magyar háztartásban édeskésen, galuskával készül, és egyike azoknak a leveseknek, amit a gyerekek is szívesen esznek. Ennél sokkal tartalmasabb – és valljuk be, finomabb – az olaszos minestrone, amibe kerül egy csomó zöldség és zöldfűszer is. Ha viszont ragaszkodunk az extrán laktató húsos verzióhoz, próbáljuk ki az alábbi receptet, amibe csirkés húsgolyók kerülnek: a töltött paprika óta tudjuk, hogy a paradicsomos mártásban úszó darált hús mennyire finom tud lenni, szóval lényegében itt sem kell nagyon másra számítanunk. Annyi kivétellel, hogy itt egy igazán mély ízű, gazdag paradicsomos alap készül, aminek a miso paszta ad mélységet – ezt tényleg nem érdemes kihagyni, még akkor sem, ha kicsit faramuci alapanyag.

Hozzávalók:

A húsgolyókhoz:

  • 0,5 kg darált csirkehús (lehetőleg valami sötétebb, szaftosabb részből)
  • 4 szál újhagyma, apróra vágva
  • 1 nagyobb tojás
  • 2 ek. fehér vagy vörös miso paszta
  • 1 tk. só
  • bors

A leveshez:

  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 mogyoróhagyma, apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
  • 3 ek. sűrű paradicsomszósz
  • 500 gramm koktélparadicsom
  • 2 ek. fehér vagy vörös miso paszta
  • 350 gramm zöldbab

Elkészítés:

  1. A húsgolyókhoz keverjük össze az alapanyagokat egy közepes tálban. Használjunk villát, és ne adjuk fel, ha nedvesnek érződik, idővel össze fog állni. Ha kicsit ragacsos az állaga, tegyük félre.
  2. A leveshez hevítsünk olívaolajat közepes lángon egy nagyobb edényben. Dobjuk rá a hagymát és a fokhagymát, kevergessük, míg megfonnyadnak.
  3. Dobjuk rá a paradicsompürét, hagyjuk egy kicsit megbarnulni és rotyogni. Adjuk hozzá a paradicsomokat, a miso pasztát, és öntsük fel 4 csésze vízzel. Hagyjuk felforrni sűrű kevergetés mellett, míg a miso paszta teljesen feloldódik és elegyedik. Várjuk meg, hogy a paradicsomok szétpukkadjanak (rásegíthetünk kanállal).
  4. Adjuk a leveshez a zöldbabot, főzzük őket puhára körülbelül 6-8 perc alatt. Két kanál segítségével formázzunk golyókat a húsos masszából, és dobjuk a forró levesbe. Főzzük, amíg a húsgolyók is szépen megfőnek, végül ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint.

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró