Különleges karácsonyi ízek – Havas Dóra receptjei

2020. december 11.
Norvég halleves és jeruzsálemi kalács? Miért ne lehetne idén a karácsonyi menü is egészen más! Havas Dóra két isteni receptet hozott nektek. Az Adventi készülődés című hétvégi magazinműsorban – a Spektrum Home csatornán – az elkészítésüket is megnézheted.

Havas Dóra és Csonka András az Adventi készülődés című műsorban

NORVÉG HALLEVES

Hozzávalók (4–6 főre):

Az alapléhez:
a hal gerince, feje és a rákpáncélok
2 ek. olívaolaj
1 kis fej hagyma
1,5 víz
só, bors

A leveshez:
1 nagyobb tengeri sügér (egész, konyhakész)
12-18 db közepes méretű garnéla (pucolatlan)
3 ek. olívaolaj
1 tk. édesköménymag
1 csipet chili
2 gerezd fokhagyma
2 nagyobb póréhagyma fehér része
2 közepes paradicsom (lehet konzerv, de lé nélkül)
2 kisebb babérlevél (jó ha friss)
4 dl száraz fehérbor
1 csipet sáfrány
só és fehérbors
2 ek. finomra vágott petrezselyem

Az aïolihoz:
2 tk. frissen facsart citromlé
1 kis gerezd fokhagyma
1 tojássárgája
1 csipet só
1,5 dl olívaolaj

Elkészítés:
Az egész halat kifilézzük (vagy erre megkérjük a halkereskedőt), a rákokat megpucoljuk. A filéket és a megtisztított rákokat felhasználásig a hűtőbe tesszük. A hal gerincét, fejét és a rákpáncélokat 2 ek. olívaolajon egy közepes lábosban lepirítjuk, majd felöntjük hideg vízzel. Felforraljuk, beledobjuk az egész hagymát, majd gyöngyöztetve 20 percig főzzük. Ezután tiszta konyharuhával bélelt szűrőn leszűrjük az alaplevet és félretesszük.

Az aïolihoz a fokhagymát kevés sóval mozsárban péppé törjük. Hozzáadjuk a citrom levét és a tojássárgáját, és simára keverjük. Vékony sugárban csorgatva beledolgozzuk az olívaolajat, miközben habverővel folyamatosan keverjük. (Kis méretű turmixgépben is készíthetjük, ebben az esetben tegyünk mindent a gépbe, és addig dolgoztassuk, amíg krémes emulziót kapunk.) Akkor jó, ha majonéz állagú, krémes emulziót kapunk. Félretesszük.

JERUZSÁLEMI KALÁCS (vagy babka)

Hozzávalók (2 kalácshoz):

A kelt tésztához:
55 dkg liszt
10 dkg cukor
15 g szárított élesztő
1 tk. só
3 tojás
1,2 dl hideg víz
15 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez

A töltelékhez:
15 dkg étcsokoládé
12 dkg vaj
5 dkg porcukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
1 tk. só
10 dkg dió, durvára vágva

A sziruphoz:
25 dkg cukor
1,5 dl víz

Elkészítés:

A tésztát előző este összeállítjuk: a robotgép keverőtálba tesszük a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, majd hozzáadjuk a három tojást, és a vizet. Összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. 5-6 percig keverjük, amíg a tészta összeáll. Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott üvegtálban, lefedve, éjszakára a hűtőbe tesszük (legalább 4, de akár 12 órát is keleszthetjük). Reggelre megkel – nem fog duplájára dagadni, de nem is kell neki. Ruganyos, sűrű tésztát kell kapnunk.

A tölteléket elég akkor elkészíteni, amikor a tészta megkelt: egy közepes tálba tesszük a csokoládét és a vajat, és vízgőz fölött felolvasztjuk. Egy kis tálban csomómentesen összekeverjük a porcukrot, a kakaóport és a sót. Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és vajat, összekeverjük.

A megkelt tésztát két egyforma részre osztjuk. Az egyik adagot lisztezett gyúródeszkán 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a csokis töltelék felével, megszórjuk a durvára vágott dió felével. Az egyik hosszú oldalától indulva szorosan feltekerjük, majd éles késsel a tekercset hosszában félbevágjuk. Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát, ügyelve, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen.Óvatosan áthelyezzük egy kivajazott gyümölcskenyérformába. Ugyanígy összeállítjuk a másik adag kalácsot. Huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Amíg a kalácsok sülnek, egy kis lábasban összeforraljuk a cukrot és a vizet – éppen csak addig, amíg a cukor felolvad majd, langyosra hűtjük. A sütőből kivéve a kalácsokat még forrón meglocsoljuk a sziruppal – fontos, hogy a teljes szirupmennyiséget osszuk el a két kalács között és locsoljuk rá. Teljesen kihűtjük, úgy szeleteljük.

Bővebb infó ITT!

Ezt már láttad?