Mondhatunk nemet a rokonoknak idén karácsonykor?

2020. december 08.
Hihetetlen, de nyakunkon a karácsony. Ez minden más évben egyet jelent először a céges karácsonnyal, ajándékozással, majd a családi vacsorával és ünnepléssel, ami eltart egészen az év végéig. Ám idén semmi sem olyan, mint máskor. Jogos kételyeink lehetnek azzal kapcsolatban, jó ötlet-e a család apraját-nagyját összehívni a közös ünneplésre, és az utazás sem olyan egyszerű. Ugyanakkor nemet mondani sem könnyű a rokonok győzködésének.

Ha pontosan tudjuk, hogy vannak olyan szeretteink, akik máshogy látják a világjárvány súlyosságát, mint mi, nincsenek meggyőződve az óvintézkedések szükségességéről, könnyen kényelmetlen helyzetben találhatjuk magunkat az ünnepek alatt. Steven Petrow protokollszakértő és Maisha Gainer családterapeuta segít eligazodni a családi konfliktusok útvesztőjében.

karacsony-dilemma-csalad

Időben fektessük le a határokat

„Már azelőtt érdemes végiggondolni, milyen tevékenységeket és lehetőségeket tudunk vállalni, mielőtt igazán elkezdődne a karácsonyi szezon – javasolta Petrow. – Beszéljük át saját magunkkal és párunkkal, hogyan képzeljük el az ünnepeket. Mi fér bele nekünk? A saját komfortzónánknak megfelelően fektessük le a szabályokat.”

Sokat segít, ha már tisztában vagyunk azzal, mit akarunk és mit nem, amikor sor kerül a családtagokkal az ünnepi menetrenddel kapcsolatos beszélgetésre. Ha például kapunk egy meghívást, ami egy zárt térben tartott eseményre szólna, ám ez a jelen helyzetben nekünk nem fér bele, udvariasan, de határozottan utasítsuk el: „ Nagyon köszönöm a meghívást, de most nem érzem úgy, hogy részt tudnék venni egy ilyen eseményen. Remélem, megértitek.”

Ne bocsássuk vitára a karácsonyi terveinket

Akár arról van szó, hogy mi nem akarjuk meglátogatni a családunkat az ünnepek alatt, akár arról, hogy azt nem szeretnénk, hogy hozzánk jöjjenek vendégek, jobb, ha előbb lefolytatjuk ezeket a beszélgetéseket, mint később. Ez segít a szeretteinknek is abban, hogy megfelelő elvárásokkal fussanak neki a szezonnak azzal kapcsolatban, milyen lesz idén a karácsony. „Ezek nagyon fájdalmas beszélgetések lehetnek. Nem szabad negligálni mások ilyen érzéseit, engedjük meg, hogy szomorúak legyenek emiatt. Mindenkit próbára tesznek idén az ünnepek.”

Találjunk kompromisszumot

Ha aggasztónak találjuk azokat a terveket, amikkel a családunk előállt a karácsonnyal kapcsolatban, ajánljunk olyan alternatívákat, amelyek mindenkinek megfelelhetnek. Mindenki csatlakozhat videóhíváson a sütés-főzéshez, társasjátékhoz vagy filmnézéshez? Vagy ha ugyanabban a városban élünk, készíthet mindenki valami finomat, és leteheti a másik ajtaja elé, majd videón folytatják az ünneplést? 

Tény, hogy a virtuális karácsony nem ugyanolyan, de idén semmi sem ugyanolyan, mint tavaly

– mondta Gainer, hozzátéve: a legfontosabb kérdés idén mindenkinél a biztonság kell, hogy legyen.”

Ha elutasítunk egy meghívást, legyünk világosak

Elutasítani egy meghívást mindig kellemetlen szituáció, nem tudhatjuk előre, vajon megsértődik-e a vendéglátó. Ezért fontos a protokollszakértő szerint, hogy mindig tisztázzuk: a koronavírus-járvány az oka annak, hogy nemet mondunk, nem az, hogy nem akarunk menni.

„Mindennél fontosabb most, hogy elérhetőek legyünk a másik ember számára, kapcsolatban legyünk egymással. Szüksége van a másik embernek arra, hogy érezze a törődésünket. Mindig időben szóljunk tehát, ha nem tudunk eleget tenni egy meghívásnak, adjuk meg az időt a hívásra, beszélgessünk egymással, legalább virtuálisan.”

Enyhítsünk a bűntudaton

Teljesen természetes érzés, hogy nem akarunk csalódást okozni az embereknek, különösen azoknak, akik közel állnak hozzánk. Gainer szerint ezért fontos, hogy tudatosítsuk magunkban: rendben van, ha elutasítunk egy meghívást. „Bűntudatunk lesz tőle, mert nem akarunk nemet mondani, nem akarunk csalódást okozni, ám a saját és szeretteink biztonságára is gondolunk ugyanakkor. Ez az év rengeteg ilyen dilemmát hozott már eddig is, amikor meg kellett vizsgálnunk, mit is érzünk pontosan egy adott helyzettel kapcsolatban. Emlékeztessük magunkat: a lehető legjobbat próbáljuk tenni, amit az adott helyzetben jónak látunk.”

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash