Klasszikusok vegánul: omlós máktorta

2022. november 19. |

Itt az ideje izzítani a sütőket és elkészíteni a szezon legfinomabb, legomlósabb mákos süteményét. Ráadásul teljesen vegánul!

A mák igazi fénykorát a téli időszakban éli. Általában ilyenkor kerülnek elő a mindenféle mákos finomságok, amikből egyszerűen nem lehet eleget készíteni. Ez a nagyon mákos sütemény Szilézia területéről származik, ami a mai Németország és Lengyelország területeire esett.

Az omlós tészta az alján és a tetején tényleg csak mutatóban található meg, és a főszerepet a mák kapja. Pár napig jól eláll, mert nincs benne krém. Eredetileg tojással készül, de a vaníliás pudingpor nagyon jól összefogja a sütit, és nem fog morzsálódni.

A süteményhez egy 18 centis átmérőjű tortaformát használtam.

vegan-suti-recept-makos-torta

Omlós máktorta vegánul

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 500 g búzaliszt
  • 5 ek. cukor
  • Fél citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 250 g hideg margarin
  • kb. 100 ml hideg víz – lehet, hogy nem lesz szükség az egészre
  • margarin és zsemlemorzsa a sütőforma előkészítéséhez
A töltelékhez: 
  • 750 ml növényi tej – sütéshez szívesen használok zabot, szóját vagy mandulát
  • 150 g búzadara
  • 37 g vaníliás pudingpor
  • 150 g cukor
  • 300 g darált mák
  • 50 g margarin

vegan-suti-recept-makos-torta

Elkészítés:

1. Az omlós tésztához egy nagy tálban összekeverjük a búzalisztet, a cukrot, a citromhéjat és a sót.

2. A hideg margarint felkockázva adjuk hozzá, és gyors mozdulatokkal dolgozzuk a lisztes keverékhez,

amíg olyan nem lesz az állaga, mint a vizes homok. Nem szabad túl gyúrni, mert nem lesz omlós.

3. Fokozatosan, kanalanként adjunk hozzá hideg vizet, és addig gyúrjuk, amíg sima és nem ragadós tésztát kapunk. Közben előkészítjük a tepsit.

4. A tészta körülbelül kétharmadát nyújtsuk ki akkora kör alakúra, hogy befedje a forma alját és oldalát.

Majd óvatosan a formába helyezzük, enyhén megnyomkodjuk, és 30 percig a hűtőben pihentetjük – ezt a lépést is érdemes megcsinálni, hogy omlós legyen a tészta. Természetesen a maradék tésztát is betesszük a hűtőbe.

5. Közben a töltelékhez a növényi tejet felmelegítjük. Hozzákeverjük a búzadarát, és 2-3 percig kislángon főzzük, amíg besűrűsödik. Hozzáadjuk a pudingport, a cukrot és a darált mákot, és folyamatosan kevergetve 4-5 percig tovább főzzük.Vegyük le a lábast a tűzről, keverjük hozzá a margarint, és hagyjuk kihűlni a tölteléket.

6.  A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (légkeveréses az ideális). A mákos tölteléket a tésztára kanalazzuk. A maradék omlós tésztát rámorzsoljuk. A tortát 50-60 percig sütjük. Ha a teteje túl sötétek kezd lenni és a közepe még ragad, akkor egy zsírpapírral fedjük le, és úgy süssük tovább.

7. Sütés után hagyjuk teljesen kihűlni, mert még ilyenkor is sokat változik az állaga.

Szöveg és fotók: Tisóczki Aliz

Ha tetszett Aliz receptje,

vásároljátok meg receptgyűjtő füzetét!

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró