Gondoljunk másként a pezsgőre! – magyar pezsgőajánló a szilveszteri asztalra

2020. december 30.
Vannak alkalmak, amikor pezsgőt inni szinte kötelező. Ilyen a szilveszter, a családi és baráti ünnepek. Ezek mellett egyre többen fedezik fel maguknak azt is, hogy egy pohár pezsgő különleges hangulatot hozhat akár egy kedd estébe is.

A pezsgő mint üzlet

A pezsgő iránti érdeklődés növekedése az egyik legerősebb trend a borágazaton belül. Ma már a világ bortermelésének 8%-a pezsgőként kerül palackba, és nem látjuk a divat lendületének csökkenését.

Nem csak ma jelent azonban jó üzletet a pezsgő, és a nőknek komoly tradíciói vannak ebben az iparágban.

A champagne Grande Dame-ja Madame Clicquot Ponsardin, akit Veuve Clicquot-ként ismerhetünk. Szerepe a pezsgő történetében nemcsak azért kiemelkedő, mert a huszonhét évesen özveggyé vált asszony kezébe vette, és jó üzleti érzékével felvirágoztatta a korábban férje által működtetett, borokkal foglalkozó céget, de a termékfejlesztésben is komoly szerepe volt. Neki köszönhető többek között az a rázóállvány, ami elősegíti, hogy gyönyörű, tükrösen tiszta pezsgő kerüljön a poharunkba a buborékok létrejöttét követően.

A pezsgő mint ételkísérő

Nem azt mondjuk, hogy a pezsgő nem remek egy nyári délutánra a teraszon, üdítőként egy színházi előadás szünetében vagy kezdésként egy vacsora előtt. Sőt, inkább azt mondjuk, hogy később sem kell elköszönni tőle. A pezsgő ugyanis remek választás ételek mellé is.

A hagyományos párosítások között elsőként bukkannak fel a halak, a tengeri herkentyűk, különösen az osztriga. De ugyanígy népszerűek a saláták és más friss zöldségekre épülő ételek. Egy pohár száraz, elegáns, élénk savú pezsgő azonban ezeken túl is számtalan lehetőséget kínál. Egyre több izgalmas kísérletet látunk, ahol komplett ételsorokat kísérnek végig pezsgővel, hiszen az összes olyan fogáshoz kipróbálhatjuk, amihez egyébként fehérbort kortyolnánk. Nem kell megállnunk a vörös húsoknál sem, hiszen az olyan zsírosabb fogásokat is jól kiegészíti a pezsgő, mint az év elején asztalra kerülő malachús vagy a sertés.

Hungaria Grand Cuvée Brut

A Törley Pezsgőpincészet Hungaria sorozatának egyik klasszikus darabja a Grand Cuvée. A jó száraz pezsgőkre jellemző elegáns savak és krémes buborékok mellett erre a tételre az érett jelző is illeszthető. Így aromáiban már nem a friss gyümölcsös jegyek a dominánsak, az illat- és ízvilág profitált a palackos érlelés folyamán gazdagodó aromákkal is. Ezért ez a palack nemcsak akkor remek választás, ha koccintáshoz keresünk pezsgőt, hanem akkor is, ha ebédhez vagy vacsorához bontanánk valamit.

Petrény Pinot Noir Nyerspezsgő 2015

Ha már étkezéshez kínált pezsgőket veszünk sorra, érdemes kipróbálni az egri Petrény Winery rozé pezsgőjét is. A pinot noirból készült pezsgő évjáratos, 2015-ös, így látjuk, hogy szintén érlelt tétellel van dolgunk. A másik különlegessége, hogy nyerspezsgő, azaz a buborékok létrejötte után egyáltalán nem adtak cukrot a palack tartalmához, így tényleg mondhatjuk rá, hogy csontszáraz. Illatában a piros bogyós gyümölcsök mellett narancsot és mandarint érzünk, a kortyban már inkább a közepes savak, az érlelési aromák állnak a középpontban.

Kreinbacher Extra Dry

A Kreinbacher Birtok pezsgői két szempontból is különlegesek. Egyrészt komoly erőfeszítéseket tettek azért már pezsgőpincészetük kialakításakor, hogy a legmagasabb nemzetközi pezsgő elvárásoknak megfeleljenek. Ebben egy champagne-i pincemesternek is elévülhetetlen érdemei vannak. Másrészt a nemzetközi szokásoknak megfelelően használt pinot noirt és chardonnay-t helyi szőlőfajtákkal fűszerezik, ami az Extra Dry pezsgőjük esetében a furmint és a juhfark. Ez a palack megmutatja, hogy mi teszi a tradicionális készítésű pezsgő aromatikáját egyedivé: mindenképp szagoljunk bele, és kóstoljuk figyelmesen, mert megéri!

Hiszünk abban, hogy a tudatos borkóstolás nem mennyiségi, hanem minőségi élményt eredményez, ezért arra kérünk, hogy tarts mértéket!

Olvass tovább!


Kapcsolódó