Hogyan együnk vörös húst egészségesebben?

2020. november 18.
A vörös vagy feldolgozott húsok nagy népszerűségnek örvendenek még mindig, annak ellenére is, hogy egyre többet tudunk egészségügyi hatásaikról. A túl sok mindenképp megárt belőlük, ám tehetünk bizonyos óvintézkedéseket azért, hogy egészségesebb legyen fogyasztásuk.

Rákot, szív- és érrendszeri betegségeket vagy kettes típusú diabéteszt is okozhat, ha túl sok vörös húst tartalmaz az étrendünk. Ám ez nem azt jelenti, hogy ne fogyaszthatnánk mértékkel, hiszen fontos vasforrás lehet szervezetünk számára. Mit tehetünk, ha szeretnénk időnként marha- vagy disznóhúst enni, ám nem akarjuk kockáztatni az egészségünket sem?

voros-hus-egeszseg-fozes

  • Válasszunk szabadtartású marhát. A szabadtartású marha húsában magasabb a gyulladásgátló hatású omega-3 zsírsav mennyisége, így határozottan jobb választás az istállóban tenyésztett marha húsánál.
  • Együnk belőle kisebb adagokat. Az amerikai szívbetegségekkel foglalkozó orvosi társaság ajánlása szerint napi 85 grammnál nem lenne szabad több húst fogyasztani. Ez körülbelül egy kártyapakli mérete – átmérőjét és vastagságát tekintve. 
  • Legyünk óvatosak az elkészítés módjával. A sütés, főzés, párolás és sütőben sütés egészségesebb választás az olajban sütésnél, füstölésnél vagy grillezésnél. 
  • Kerüljük a feldolgozott hústermékeket. Egy 2010-es tanulmány szerint egy virsli vagy néhány szelet bacon, netán felvágott elfogyasztása 42 százalékkal növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és 19 százalékkal a kettes típusú diabéteszét ahhoz képest, ha nem fogyaszt valaki feldolgozott hústerméket

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash