Már évek óta ezt a receptet készítem szilveszterkor – akár mi tartjuk, akár megyünk szilveszteri buliba, és mindig hatalmas siker mindenhol. Bár idén szűkösen, csak olyan Covid style-ban búcsúztatjuk ezt a különös 2020-as évet, azért idén sem marad el ez a szuper virslis fonat.
Virslis Fonat
Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 250 g ricotta
- 150 g olvasztott vaj
- 2 db tojás (M-es)
- 1 ek. só
- 1 cs. sütőpor
Összeállításhoz:
- 4-5 pár virsli
Kenéshez:
- 1 tojás
Elkészítés:
- A száraz hozzávalókat egy nagy tálba szitáljuk.
- Hozzáadjuk a ricottát, az olvasztott vajat és a tojásokat, és jól elkeverjük. Egy szép lágy, picit ragacsosabb tésztát kell kapnunk.
- A tésztát lefedjük, és ¾ órát a hűtőben pihentetjük.
- Lisztezett deszkára borítjuk a tésztánkat, és átgyúrjuk. Gyúrás közben adjunk hozzá nyugodtan extra lisztet, csak annyit, amennyit még felvesz.
- A tésztánkat kb. 8 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk, és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
- Hosszantiba egy/másfél cm vastagságú szalagokat vágunk a tésztából. Úgy, hogy egyik végét sem vágjuk át, mindkét oldalon hagyunk egy fél cm-es peremet.
- A virsliket keresztben átbújtatjuk a szalagok alatt. Felváltva minden első, illetve minden második tésztaszalag alatt bújtatjuk át a virsliket szépen sorban egymás után.
- A virslis fonatunk tetejét megkenjük tojással, majd 190 fokon kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá, és boldog új évet!
Még több receptért keresd fel Míra oldalát: sutimamohr.hu