Időközben Magyarország is, állattartó hagyományai ellenére, kifejezetten vegánbarát hely lett, országszerte több száz étteremben szolgálnak fel kizárólag növényi alapú menüket. A vegánok aránya mégsem éri el még az 1%-ot sem hazánkban. Ezen változtatna a Prove által létrehozott ingyenes Veganuár (vegán január) kihívás. A 2020-as siker után, amelyben az év végéig 14 000 érdeklődő vett részt, a szervezők most egy új célt tűztek ki: 2021-ben 21 000 embert szeretnének támogatni az életmódváltásban.
A program teljesen online, örökre ingyenes, és egész évben nyitva áll bárki számára. Eddig olyan magyar hírességek támogatták már, mint Karalyos Gábor, Steiner Kristóf, Puskás Peti és a Vászonzsákoslány.
Miért lesznek vegánok a magyarok?
A 2020-as résztvevők közül 1629-en válaszolták meg a program végén elérhető kérdőívet, amelyben elmondták, hogy többségük az egészségük javítása érdekében döntött a váltás mellett. A 30. nap után azonban már az állatok védelme lett az elsődleges szempont, amiért folytatták ezt az életmódot.
A további eredmények szerint a programot teljesítők 51,1%-a később is garantáltan vegán marad, míg 37,5%-a valószínűsíthetően folytatja ezt az életmódot. Ebben jelentős szerepet játszott az a több mint 6000 fős Facebook-közösség is – a Veganuár támogató csoport –, ahol kifejezetten pozitív, ítélkezéstől mentes és valóban segítőkész hangulatot hoztak létre a csoport tagjai és a szervezők.
2020-ban a legnyitottabb korosztály a 35–44 közöttiek voltak (28,1%), őket követték a 2534, (22,8%), majd a 45–54 közöttiek (21,8%). Jól látható tehát, hogy a veganizmus korántsem az új generáció hóbortja, sokkal inkább a már érett felnőttek etikus választása.
A válaszadók szerint azonban az egészségükre is jó hatással volt a növényi alapú táplálkozás, ugyanis a leggyakoribb változások között a szebb bőr, több energia, nyugodtabb alvás, jobb emésztés, könnyebb fogyás, javuló ekcéma és normalizálódott vércukorszint is szerepelt.
A 2021-es program egyik hatalmas előnye, hogy az első évad után a szervezők fejlődni tudtak a több ezer visszajelzés alapján. Ebből kiderült, hogy a magyarok jobban szeretik a részletesebb cikkeket a rövidebbek helyett, és kifejezetten élvezték a még ismeretlen vegán receptek elkészítését. Ezt a szervezők figyelembe vették, és az új programban frissített tartalmak és még több magyaros vegán étel várja az újdonsült növényevőket.Vida Raul, a mozgalom egyik alapítója szerint idén több nemzetközi állatjogi szervezettel tudtak partnerséget kötni, így a Veganuár évről évre egyre több jelentkezőnek biztosít majd támogatást.
Miért éri meg vegánnak lenni?
A programot összeállító csapat becslései szerint, amelyhez a FAOSTAT adatbázisát használták, egyetlen hónap alatt a résztvevők – amennyiben vegánként élnek –, nem kevesebb mint 78 m² földterületet, 61,2 kg-mal CO²-t és 37 700 liter vizet spórolhatnak meg. Emellett pedig legalább 30 állat életét kímélik meg (legalábbis ennyivel csökken a kereslet).
A kihívás teljes betekintést nyújt többek között az állatokat használó iparágak működésébe és standard eljárásaiba, valamint gyakorlatias segítséget ad a vegán konyha megismerésében, a fűszerezés elsajátításában, az állatkísérlet-mentes kozmetikumok felkutatásában és a teljes értékű növényi étrend egészségre gyakorolt hatásai is olvashatóak egy-egy napi cikkben.
Ha pedig kizárólag saját magunk és az emberiség érdekében döntenénk a kihívás elkezdése mellett, szintén van egy nyomós érvünk. A zoonózisok által keletkezett pandémiák korában, mint a madárinfluenza, sertéspestis, kergemarhakór, SARS, MERS, AIDS vagy a Covid–19, egy biztonságosabb és etikusabb élelmezési rendszer létrehozása a legjobb esélyünk, hogy elkerüljük a jövőbeli közegészségügyi katasztrófákat.