Ezrek jelentkeznek a Veganuár programra

2021. január 03.
Világszerte megállás nélkül növekszik a vegánok száma – a becslések szerint idén már 78 millióan vannak, akik bojkottálják az állatok használatát.

Időközben Magyarország is, állattartó hagyományai ellenére, kifejezetten vegánbarát hely lett, országszerte több száz étteremben szolgálnak fel kizárólag növényi alapú menüket. A vegánok aránya mégsem éri el még az 1%-ot sem hazánkban. Ezen változtatna a Prove által létrehozott ingyenes Veganuár (vegán január) kihívás. A 2020-as siker után, amelyben az év végéig 14 000 érdeklődő vett részt, a szervezők most egy új célt tűztek ki: 2021-ben 21 000 embert szeretnének támogatni az életmódváltásban.

A program teljesen online, örökre ingyenes, és egész évben nyitva áll bárki számára. Eddig olyan magyar hírességek támogatták már, mint Karalyos Gábor, Steiner Kristóf, Puskás Peti és a Vászonzsákoslány. 

Miért lesznek vegánok a magyarok?

A 2020-as résztvevők közül 1629-en válaszolták meg a program végén elérhető kérdőívet, amelyben elmondták, hogy többségük az egészségük javítása érdekében döntött a váltás mellett. A 30. nap után azonban már az állatok védelme lett az elsődleges szempont, amiért folytatták ezt az életmódot.

A további eredmények szerint a programot teljesítők 51,1%-a később is garantáltan vegán marad, míg 37,5%-a valószínűsíthetően folytatja ezt az életmódot. Ebben jelentős szerepet játszott az a több mint 6000 fős Facebook-közösség is – a Veganuár támogató csoport –, ahol kifejezetten pozitív, ítélkezéstől mentes és valóban segítőkész hangulatot hoztak létre a csoport tagjai és a szervezők.

2020-ban a legnyitottabb korosztály a 35–44 közöttiek voltak (28,1%), őket követték a 2534, (22,8%), majd a 45–54 közöttiek (21,8%). Jól látható tehát, hogy a veganizmus korántsem az új generáció hóbortja, sokkal inkább a már érett felnőttek etikus választása.

A válaszadók szerint azonban az egészségükre is jó hatással volt a növényi alapú táplálkozás, ugyanis a leggyakoribb változások között a szebb bőr, több energia, nyugodtabb alvás, jobb emésztés, könnyebb fogyás, javuló ekcéma és normalizálódott vércukorszint is szerepelt.

A 2021-es program egyik hatalmas előnye, hogy az első évad után a szervezők fejlődni tudtak a több ezer visszajelzés alapján. Ebből kiderült, hogy a magyarok jobban szeretik a részletesebb cikkeket a rövidebbek helyett, és kifejezetten élvezték a még ismeretlen vegán receptek elkészítését. Ezt a szervezők figyelembe vették, és az új programban frissített tartalmak és még több magyaros vegán étel várja az újdonsült növényevőket.Vida Raul, a mozgalom egyik alapítója szerint idén több nemzetközi állatjogi szervezettel tudtak partnerséget kötni, így a Veganuár évről évre egyre több jelentkezőnek biztosít majd támogatást.

Miért éri meg vegánnak lenni?

A programot összeállító csapat becslései szerint, amelyhez a FAOSTAT adatbázisát használták, egyetlen hónap alatt a résztvevők – amennyiben vegánként élnek –, nem kevesebb mint 78 m² földterületet, 61,2 kg-mal CO²-t és 37 700 liter vizet spórolhatnak meg. Emellett pedig legalább 30 állat életét kímélik meg (legalábbis ennyivel csökken a kereslet).

A kihívás teljes betekintést nyújt többek között az állatokat használó iparágak működésébe és standard eljárásaiba, valamint gyakorlatias segítséget ad a vegán konyha megismerésében, a fűszerezés elsajátításában, az állatkísérlet-mentes kozmetikumok felkutatásában és a teljes értékű növényi étrend egészségre gyakorolt hatásai is olvashatóak egy-egy napi cikkben.

Ha pedig kizárólag saját magunk és az emberiség érdekében döntenénk a kihívás elkezdése mellett, szintén van egy nyomós érvünk. A zoonózisok által keletkezett pandémiák korában, mint a madárinfluenza, sertéspestis, kergemarhakór, SARS, MERS, AIDS vagy a Covid–19, egy biztonságosabb és etikusabb élelmezési rendszer létrehozása a legjobb esélyünk, hogy elkerüljük a jövőbeli közegészségügyi katasztrófákat.

Olvass tovább!