Ha egyszer megkóstoljuk, mindent a pikáns mézzel eszünk majd

2021. január 16.
Csupán tíz perc az elkészítése, vagy annyi sem, ha gyorsak vagyunk, és a csirkétől a gofrin keresztül a friss gyümölcsig bármit megédesít és pikánssá tesz a csípős méz. Egy baj van csak vele: veszélyesen addiktív!

Nagyon kevés olyan dolog van csak, amihez ne illene a méz. Húsokkal, süteményekkel, gyümölcsökkel és különféle italokkal is remekül párosítható, így még a reggeli pirítósnál is változatosságot hozhat a szokásos vajas rutinunkba. Ráadásul nemcsak nagyon finom, de egészséges is, amit szintén lehet tovább fokozni. 

pikans-mez-habanero

Ha a mézet egy kis habaneróval és szárított chilivel még izgalmasabbá tesszük, izgalmas és teljesen új világ nyílhat meg előttünk, bármilyen fogásról legyen is szó. Nincs szükség más összetevőre, és túl sok időre sem a csípős méz elkészítéséhez. Ezután pedig kedvünk szerint locsolhatunk belőle, vagy mártogathatjuk bele az ételeinket. Üvegedényben, a hűtőszekrényben akár egy hónapig is eltartható.

Hozzávalók:

4-5 habanero paprika, felaprítva (a magokat eltávolíthatjuk, ha kevésbé csípőset szeretnénk)

4-5 kisebb szárított chilipaprika, összetörve

340 gramm méz

Elkészítése:

  1. Egy kisebb lábosban melegítsük össze a paprikákat és a mézet közepes lángon, öt percig. Ez segít, hogy a paprika természetes íze és a melengető kapszaicin átjárja a mézet. 
  2. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni a pikáns mézet. 
  3. Töltsük egy üvegbe vagy üvegtárolóba szűrőn keresztül, hogy a paprikadarabok ne kerüljenek a mézbe.
  4. Folyassuk kedvünk szerint bármilyen ételre vagy italba a pikáns mézet, húsokhoz, fagylalthoz, süteményre, de gyömbéres teába is tökéletes. 

Olvastad már?

Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash