Mihez kezdjünk a maradék tésztával?

2020. április 28.
A tészta az egyik legpraktikusabb étel karantén idején. Gyorsan és könnyen elkészíthető, így a home office idején is bármikor összedobhatjuk ebédre vagy vacsorára. Ám gyakran nehéz pontosan annyit főzni, amennyi el is fogy. A maradékot se dobjuk azonban a szemétbe, remek receptekkel készíthetünk valami egészen új fogást a feleslegből, így biztosan nem unjuk meg.

Nem szívesen dobunk ki semmit a karantén idején, hiszen két bevásárlás között ki kell tartania annak, amink van. Az előző napról megmaradt tésztát pedig vétek is lenne, hiszen egyszerűen teljesen más ételt varázsolhatunk belőle, így biztosan nem fog reklamálni a család egyetlen tagja sem, hogy már megint ugyanazt esszük ebédre, mint tegnap.


Turbózzuk fel babbal

„Ha maradt egy kis tésztánk, és tanácstalanok vagyunk, mit kezdjünk vele, csak nyissuk ki a hűtőszekrény ajtaját, és megtaláljuk a választ. Van egy kis olívabogyónk? Tökéletes kezdet. Babkonzerv? Még jobb!” – mondta Amanda Freitag, a Chopped című televíziós műsor sztárséfje. Készíthetünk például egy remek tésztasalátát, ha van fehérbabunk, egy kis citrom- vagy lime-levünk, fűszereink és olívaolajunk a kamrapolcon, így a megmaradt ebédből frissítő vacsorát varázsolhatunk.

A tonhal a tészta barátja

Ha valami egészségeset és finomat akarunk enni, szárzellerrel és tonhallal, némi majonézzel és ecettel, zöldfűszerekkel, például petrezselyemmel vagy szárított bazsalikommal, sóval, borssal máris tökéletes és könnyed ebédet alkothatunk. Ráadásul a benne található fehérje, szénhidrát és ásványi anyagok, vitaminok tökéletes kombinációt alkotnak, így lendületesen vághatunk bele a délutánba.

Olvastad már?

Irány a sütőbe!

Ha a maradék tésztánkat parmezánnal gazdagon megszórjuk, vagy darált hússal, zöldségekkel összekeverjük, esetleg kombináljuk a kettőt, majd sütőbe tesszük, eszünkbe sem jut majd, hogy tegnap is tésztát ettünk. Ha nagyon finomat szeretnénk enni, és kicsit több időnk van, készíthetünk egy besamelszószt is, amellyel olyan finom lesz az újrahasznosított tésztánk, hogy garantáltan megnyalja utána mindenki mind a tíz ujját.

Frittatát spagettiből

Üssünk fel néhány tojást, majd felverés után borítsuk egy sütőtálba a maradék tésztával együtt. Ízesítsük parmezánnal, zöldfűszerekkel, és máris kész az olaszok titkos fegyvere, a frittata, amivel újrahasznosítják a maradék tésztát. A mi kedvencünk az illatos medvehagymás frittata pennével.

Új nap, új szósz

Néha elég, ha egy másik szószt készítünk a maradék tésztánkhoz, hogy változatosabbá tegyük az étkezéseinket. Ha előző nap paradicsomos raguval ettük a tésztánkat, váltsunk spenótra vagy pestóra.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash