3 mennyei epertorta, akár sütés nélkül is

2021. április 24.
Végre itt a várva várt eperszezon, így hozzáláthatunk az epres édességek elkészítéséhez. Ennek örömére hoztunk is három klassz receptet, amit minden eperrajongó imádni fog.

Az eper csodásan harmonizál a fahéjjal, a mentával és a citromfűvel, ezeket az alábbi epertortareceptekben ki is használjuk. Arról nem is beszélve, milyen nagyszerű dolgok kerekednek ki abból, ha tejszínhabbal, mascarponéval vagy épp krémsajttal találkozik a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse. Próbáld csak ki!

epertorta eper torta recept sajttorta epres

Joghurtos epertorta

Hozzávalók:

  • 2 tojásból sütött vékony piskótaalap
  • 500 ml natúr joghurt
  • 300 ml habtejszín
  • 300 g eper (az eperszezon elmúltával fagyasztott gyümölcsöt is használhatsz) + 8 szem a díszítéshez
  • 50 g cukor
  • fahéj ízlés szerint (el is hagyható)
  • 1 csomag zselatin

Így készül:

  1. Egy kapcsos tortaformában piskótalapot sütünk – nem kell magasnak lennie, mert csak a torta alapját képezi majd.
  2. Az epret alaposan megmossuk, és eltávolítjuk a levelét. Turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a joghurtot, majd leturmixoljuk.
  3. A zselatint elkészítjük a csomagoláson leírt módon, hozzáadunk és alaposan elkeverünk benne néhány evőkanálnyit a joghurtos-epres krémből.
  4. Folyamatos kevergetés mellett a joghurtos krémhez öntjük a zselatint, azután beleforgatjuk a habbá vert tejszínt.
  5. A tejszínnel gazdagított krémet a piskótaalapra öntjük, és legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük, de az sem baj, ha egy egész éjszakát pihen a hidegben.
  6. A megszilárdult tortát szeletelés előtt a félretett eperszemekkel díszítjük, de tejszínhabbal, csokireszelékkel is csinosíthatjuk.

epertorta eper torta recept sajttorta epres

Epres sajttorta sütés nélkül

Hozzávalók az alaphoz:

  • 250 g keksz
  • 100 g vaj

Hozzávalók a krémhez:

  • 600 g krémsajt
  • 400 g natúr joghurt
  • 1 vaníliarúd
  • 100 g porcukor
  • 12 g lapzselatin

Hozzávalók a tetejére:

  • 150 g eper
  • Néhány friss menta- vagy citromfűlevél (elhagyható)

Így készül:

  1. A kekszet a tortaalaphoz ledaráljuk – jó az is, ha egy mozsárban porítjuk vagy nejlonzacskóba téve klopfolóval törjük össze. A vajat megolvasztjuk, és a két hozzávalót összedolgozzuk.
  2. Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd elegyengetjük benne a kekszes alapot, és 1 órára hűtőbe tesszük.
  3. A lapzselatint 5-10 percre hideg vízbe áztatjuk, közben a krémsajtot egy tálba tálba tesszük, és hozzáadjuk a porcukrot, valamint a vaníliarúd kikapart belsejét.
  4. Kézi habverővel elkezdjük kikeverni a krémsajtot, több részletben hozzáadjuk a joghurtot is.
  5. A megpuhult lapzselatinról lecsepegtetjük a vizet, és alacsony lángon felolvasztjuk egy kis edényben. Ha már langyosra hűlt, belekeverünk 4-5 evőkanálnyit a joghurtos krémből, majd átöntjük egy nagyobb tálba, és a habverővel folyamatosan kevergetve, több részletben hozzáadjuk a tortakrémet. (Macerásan hangzik, de nem az, főleg annak tudatában, hogy így egyenletesen feloldódik a zselatin a krémben!)
  6. Az így kapott krémet a vajas kekszalapra simítjuk, és 3 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a megszilárdult torta tetejét friss eperrel és menta- vagy citromfűlevelekkel dekoráljuk.

epertorta eper torta recept sajttorta epres

Mascarponés epertorta sütés nélkül

Hozzávalók:

  • 250 g keksz a torta alapjához
  • 125 g vaj
  • 250 g mascarpone
  • 1 flakon tejszínhab (vagy 250 ml habtejszín felverve)
  • 300 g friss eper
  • 60 g cukor

Így készül:

  1. A torta alapjául szolgáló kekszet ledaráljuk, a vajat pedig megolvasztjuk. A kettőt összekeverjük, és egy kb. 24 cm átmérőjű piteformába egyengetjük.
  2. Az epret alaposan megmossuk, megszabadítjuk a levelétől és a szárától, majd kisebb darabokra vágjuk. Egy tálba tesszük, és összekeverjük a cukorral.
  3. A mascarponét egy magasabb falú tálba tesszük, és robotgéppel kihabosítjuk. 3-4 részletben hozzákeverjük a tejszínhabot is.
  4. Az így kapott krémet a kekszes alapra simítjuk, a tetején pedig eloszlatjuk a lecsepegtetett eperdarabokat.
  5. Tálalás előtt 3-4 órára a mélyhűtőbe tesszük a mennyei epres tortát.

Fotó: Getty Images

Ezt próbáltad már?