Az eper csodásan harmonizál a fahéjjal, a mentával és a citromfűvel, ezeket az alábbi epertortareceptekben ki is használjuk. Arról nem is beszélve, milyen nagyszerű dolgok kerekednek ki abból, ha tejszínhabbal, mascarponéval vagy épp krémsajttal találkozik a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse. Próbáld csak ki!
Joghurtos epertorta
Hozzávalók:
- 2 tojásból sütött vékony piskótaalap
- 500 ml natúr joghurt
- 300 ml habtejszín
- 300 g eper (az eperszezon elmúltával fagyasztott gyümölcsöt is használhatsz) + 8 szem a díszítéshez
- 50 g cukor
- fahéj ízlés szerint (el is hagyható)
- 1 csomag zselatin
Így készül:
- Egy kapcsos tortaformában piskótalapot sütünk – nem kell magasnak lennie, mert csak a torta alapját képezi majd.
- Az epret alaposan megmossuk, és eltávolítjuk a levelét. Turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a joghurtot, majd leturmixoljuk.
- A zselatint elkészítjük a csomagoláson leírt módon, hozzáadunk és alaposan elkeverünk benne néhány evőkanálnyit a joghurtos-epres krémből.
- Folyamatos kevergetés mellett a joghurtos krémhez öntjük a zselatint, azután beleforgatjuk a habbá vert tejszínt.
- A tejszínnel gazdagított krémet a piskótaalapra öntjük, és legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük, de az sem baj, ha egy egész éjszakát pihen a hidegben.
- A megszilárdult tortát szeletelés előtt a félretett eperszemekkel díszítjük, de tejszínhabbal, csokireszelékkel is csinosíthatjuk.
Epres sajttorta sütés nélkül
Hozzávalók az alaphoz:
- 250 g keksz
- 100 g vaj
Hozzávalók a krémhez:
- 600 g krémsajt
- 400 g natúr joghurt
- 1 vaníliarúd
- 100 g porcukor
- 12 g lapzselatin
Hozzávalók a tetejére:
- 150 g eper
- Néhány friss menta- vagy citromfűlevél (elhagyható)
Így készül:
- A kekszet a tortaalaphoz ledaráljuk – jó az is, ha egy mozsárban porítjuk vagy nejlonzacskóba téve klopfolóval törjük össze. A vajat megolvasztjuk, és a két hozzávalót összedolgozzuk.
- Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd elegyengetjük benne a kekszes alapot, és 1 órára hűtőbe tesszük.
- A lapzselatint 5-10 percre hideg vízbe áztatjuk, közben a krémsajtot egy tálba tálba tesszük, és hozzáadjuk a porcukrot, valamint a vaníliarúd kikapart belsejét.
- Kézi habverővel elkezdjük kikeverni a krémsajtot, több részletben hozzáadjuk a joghurtot is.
- A megpuhult lapzselatinról lecsepegtetjük a vizet, és alacsony lángon felolvasztjuk egy kis edényben. Ha már langyosra hűlt, belekeverünk 4-5 evőkanálnyit a joghurtos krémből, majd átöntjük egy nagyobb tálba, és a habverővel folyamatosan kevergetve, több részletben hozzáadjuk a tortakrémet. (Macerásan hangzik, de nem az, főleg annak tudatában, hogy így egyenletesen feloldódik a zselatin a krémben!)
- Az így kapott krémet a vajas kekszalapra simítjuk, és 3 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a megszilárdult torta tetejét friss eperrel és menta- vagy citromfűlevelekkel dekoráljuk.
Mascarponés epertorta sütés nélkül
Hozzávalók:
- 250 g keksz a torta alapjához
- 125 g vaj
- 250 g mascarpone
- 1 flakon tejszínhab (vagy 250 ml habtejszín felverve)
- 300 g friss eper
- 60 g cukor
Így készül:
- A torta alapjául szolgáló kekszet ledaráljuk, a vajat pedig megolvasztjuk. A kettőt összekeverjük, és egy kb. 24 cm átmérőjű piteformába egyengetjük.
- Az epret alaposan megmossuk, megszabadítjuk a levelétől és a szárától, majd kisebb darabokra vágjuk. Egy tálba tesszük, és összekeverjük a cukorral.
- A mascarponét egy magasabb falú tálba tesszük, és robotgéppel kihabosítjuk. 3-4 részletben hozzákeverjük a tejszínhabot is.
- Az így kapott krémet a kekszes alapra simítjuk, a tetején pedig eloszlatjuk a lecsepegtetett eperdarabokat.
- Tálalás előtt 3-4 órára a mélyhűtőbe tesszük a mennyei epres tortát.
Fotó: Getty Images