Legyen a miénk a legszebb torta: itt az 5 legjobb bevonat receptje

2020. június 29.
A klasszikus torták felépítése alapvetően nem különbözik nagyon egymástól. Az édes piskótalapok között gyümölcsös, csokoládés vagy éppen vaníliás krém lapul. Amitől a mi tortánk mégis szebb és finomabb lehet, az egyértelműen a bevonat. Itt az 5 legjobb recept és technika, amelyekkel garantáltan sikert aratunk a vendégek körében. Csak ne sajnáljunk belevágni a tortánkba!

Ganache, vajkrém, fondant, marcipán? Mit jelentenek az elegáns nevek, és hogyan készíthetjük el otthon egyszerűen ezeket a tortabevonatokat? Itt az öt legjobb módszer – az egyszerűtől az egzotikusig.

Cukormáz vízzel

Ezt a módszert valószínűleg mindenki ismeri, aki már készített karácsonyi mézeskalácsdíszt. A mázhoz porcukrot és vizet kell összekeverni. A tökéletes tortabevonat titka azonban, hogy a víznek forrásban kell lennie, amikor a porcukrot lassan hozzáadjuk, különben a végeredmény túl folyós lesz. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, használhatjuk tortára, kekszekre és kelt tésztára is. Alapesetben 200 gramm porcukrot adunk 75 gramm forrásban lévő vízhez. Ha ez már gyakorlottan megy, akkor akár narancsvízzel, kávéval, citromlével vagy gyömbérrel is megbolondíthatjuk a cukormázat.

Vajkrém

A vajkrém tökéletes módszer arra, hogy elfedjük a születésnapi torta tésztájának egyenetlenségeit, kitölti a helyet, kiegyenesíthetjük a lapokat és letört részeket. Ha egyszer lesimítottuk, többé nem mondja meg senki, mi van a bevonat alatt. Emellett változatos tortabevonat, de használhatjuk cupcake-ek díszítésére és kekszek összeragasztására is.

Ha csak egyetlen bevonat készítését tanuljuk meg, ez legyen az. Először a vajat (300 gramm) kezdjük el felverni egyedül, majd adjuk hozzá a porcukrot (600 gramm). Majdnem tökéletesen fehérnek kell lennie, mikor elkészül. Ha lágyabb bevonatot szeretnénk, egy kicsike tejet (2 evőkanál) keverhetünk hozzá, valamint vaníliás cukrot ízesíteni. Készíthetjük kakaós, gyömölcsös, változatban is, ilyenkor értelemszerűen kakaóport vagy lekvárt, esetleg gyümölcspürét keverhetünk a masszába.

Olvastad már?

Svájci tojáshabos vajkrém

A habcsókos-vajkrémes bevonat elkészítése már kicsit több gyakorlatot igényel, ám könnyebb, fehérebb és jobban formázható krémet kapunk, amivel elegánsabb tortákat készíthetünk. Tojásfehérje (240 gramm, 6 nagy tojásból), vaj (350 gramm) és kristálycukor (400 gramm) keveréke.

Ám a bevonathoz a tojásfehérjét és a cukrot gőz fölött össze kell melegítenünk, míg a cukor teljesen fel nem oldódik benne, ezután egy konyhai robotgép táljába töltve verjük kemény habbá – még melegen, legalább 15 percen keresztül. Ha kihűlt a tojáshab, evőkanalanként adjuk hozzá a vajat. A végén, teljes sebesség mellett kerüljön bele egy csipet só és vanília. 

Csokoládéganache

Amilyen egyszerű, olyan lenyűgöző: egyenlő mennyiségű tejszínt és jó minőségű, apróra tört étcsokoládé kell csupán hozzá. Melegítsük fel a tejszínt annyira, hogy még ne forrjon fel, majd öntsük a csokoládéra. Folyamatos keverés mellett készítsünk belőle fényes, selymes csokoládémasszát, amellyel bevonhatjuk a tortánkat vagy éppen a kuglófunkat. 

Krémsajtos tortabevonat

A krémsajtos tortabevonat pont az, aminek hangzik: krémsajt felverve porcukorral. Leggyakrabban répatortához, banánkenyérhez javasolják, de tökéletesen működik gyümölcspürével, kávéval vagy kakaóporral megbolondítva bármilyen tortához vagy süteményhez.

Marcipán

A marcipánt őrölt mandulából, porcukorból és tojásból otthon is elkészíthetnénk, ám egyszerűbb, ha készen vesszük. A tésztákhoz hasonlóan sodrófával nyújthatjuk ki, majd formázhatunk belőle dekorációt, valamint teríthetjük be vele a kész tortánkat. Ráadásul az eperszezonban jó, ha van a kamránkban egy-egy tömb marcipánmassza, mivel remekül illik ehhez a gyümölcshöz. 

Olvass tovább!

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash