Rizs, szappan és a többiek – Természetes szekrényillatosítók, amiket a ruhák is imádnak

2021. április 12.
A ruhák hosszan tartó finom illatának nem az a titka, hogy túlzásba kell vinni az öblítő használatát. Ennél sokkal hatásosabb és környezetkímélőbb megoldás, ha természetes szekrényillatosítót használsz.

Több olyan természetes megoldás is létezik, amivel illatosabbá teheted a ruhásszekrényt és a fiókokat: segítségül hívhatod az illóolajokat, a szárított virágokat és a fűszereket, amelyek amolyan kellemes mellékhatásként még a molyokat is távol tarthatják. A ruhák hosszan tartó illatához azzal is hozzájárulhatsz, ha a mosógép öblítőrekeszébe ecetet is öntesz a program beindítása előtt – nem lesz tőle ecetszagú a ruha! –, fehér ruhák mosásához pedig szódabikarbónát is használsz. Ezek azért hasznosak, mert eltávolítják a vízkövet és semlegesítik a kellemetlen szagokat, amelyek előfordulása – főleg, ha hosszabb ideje teljesít szolgálatot – nem ritka a mosógépeknél.

Természetes szekrényillatosítók

1. Alapos szekrénytakarítás

A mosógép mellett a ruhásszekrény és a fehérneműs fiók tisztaságáról is gondoskodni kell, ha igazán illatos ruhákra vágysz. Mivel ezek szinte sosem különösebben piszkosak, maximum porosak, nem kell erőteljes vegyszerhez nyúlnod, hogy tisztává és illatossá varázsold. Elég, ha 1:1 arányban összekeversz vizet és ecetet, majd hozzáadsz 5-6 csepp levendulaolajat, és egy puha ronggyal áttörlöd a ruhák helyét. Ha szereted a levendulát, ezzel a keverékkel a molyokat is kitessékelheted a szekrényből – ha nem, akkor válassz másik olajat, és azzal töröld át a szekrényeket és a fiókokat!

2. Szekrényillatosító rizsből

Önts egy marék rizst egy tálba, cseppents rá a kedvenc illóolajodból – ha nincs ötleted, próbáld ki a jázmint, a rózsát, a bergamottot vagy a nerolit –, adj hozzá szárított levendulát és/vagy szárított rózsaszirmot. Keverd össze, hagyd állni 5-10 percig, majd tedd egy kis zsákba, kösd át egy szalaggal. és helyezd a szekrénybe vagy a fiókba. Erősebbé teheted az illatát, ha a rizshez szappanforgácsot is teszel – ezt könnyen elkészítheted nagy lyukú reszelővel vagy zöldséghámozóval.

3. Szárított gyógynövények, virágok és fűszerek

Lenvászonból vagy tüllből készült zsákokba szárított növényeket is tehetsz, és ezekkel illatosíthatod a szekrényben vagy a fiókban tárolt ruhadarabokat. Ehhez olyan fűszereket is segítségül hívhatsz, mint a szegfűszeg, a menta, a citromfű, a csillagánizs, a fahéjrudak vagy a szárított narancs- és citromhéj. Ezekhez keverhetsz kisebb mennyiségben zsályát, rozmaringot vagy kakukkfüvet, hogy frissebb illata legyen a szekrénynek. Ez utóbbiak, akárcsak a szárított levendula, megálljt parancsolnak a molylepkéknek. Ha veszítenek az erejükből, elég újakra cserélni őket a zsákban, és máris kész a gardrób új illata.

4. Virágvíz

A kész virágvíz is mennyei illatot kölcsönözhet a szekrényben sorakozó ruhákra fújva, de otthon is elkészítheted a kedvencedet. Tölts meg vízzel egy kisebb szórófejes üveget, és cseppents bele 12 cseppet a szívednek kedves illóolajból – ha több illóolajat használsz ehhez, akkor arányosan oszd el. Fontos, hogy olyan illóolajat válassz, ami színtelen, hogy ne hagyjon foltot a ruhákon! Jó választás lehet a levendula, a citromfű, a jázmin vagy a narancsvirág olaja.

Ruhaillatosito szekrenyillatosito termeszetes illatosito

5. Illatkő

Az illatkőre elég néhány csepp aromaolajat cseppenteni, és a fehérneműs fiókba vagy a ruhásszekrénybe tenni, hogy illatossá tegye a ruhákat. Amikor úgy érzed, hogy kezd alábbhagyni az illatkő ereje, elég újabb adag olajat cseppenteni rá – a legjobb mindig ugyanazt használni, ami bevált korábban –, és visszatenni a ruhák közé. Az illatkövet saját kezűleg is elkészítheted, ehhez elég 1 rész modellgipszet elkeverni 2 rész vízzel, majd a kedvedre való formába önteni, és megvárni, hogy megszilárduljon. Hatásos az is, ha a gipszhez tiszta víz helyett a kedvenc öblítőddel elkevert vizet adsz!

Fotó: Getty Images

Ezt olvastad már?