A gyermekláncfűméz elkészítésébe nem kell annyi munkát fektetni, mint amennyit a szorgos méhecskék fordítanak az igazi méz előállítására, a végeredmény mégis megszólalásig hasonlít rá. A pitypangméz elkészítéséhez mindössze négy egyszerű hozzávalóra van szükség, melyek közül a legfontosabb a frissen gyűjtött pitypang.
A pitypangméz valójában egy sűrűre főzött ízletes szirup, ami tökéletes helyettesítője lehet a valódi méznek – a színe és az állaga mellett még a zamata is egészen közel áll az igazihoz!
Így használd a pitypangmézet:
- Akárcsak az igazi mézet, ezt is eheted pirítóssal
- Édesíthetsz vele hideg és meleg italokat
- Használhatod sütéshez és tortakrémek ízesítéséhez
- Főzéshez is jól jön, ha találsz egy izgalmas mézes receptet
- Egyéb konyhai műveletek során helyettesítheted vele a mézet
A legfontosabb, hogy az otthon készült pitypangmézhez lehetőleg tiszta helyről származó virágokat szedj, mi is gondosan ügyeltünk arra, hogy forgalmas autóutaktól távol gyűjtsük be a gyermekláncfüvet, a reggeli órákban, amikor szépen kinyíltak.
Mikor milyen mézet válasszunk? Mutatjuk a legfőbb fajták élettani hatásait
Sokan vagyunk, akiknek a méz így, a tél közeledtével több üveggel is beköltözik otthonába melengető tea ízesítőjeként, az ünnepi hangulat részeként vagy éppen immunrendszerünk erősítésére. Városban, zöldben rovatunk mézes kiadása következik.Hozzávalók:
- 4 bögre friss pitypangvirág
- 3 bögre víz
- 3 kezeletlen héjú citrom
- 2 bögre nádcukor
Így készítettük:
- A frissen szedett pitypangot 10 percre hideg vízbe áztattuk, majd alaposan leöblítettük.
- Leszedegettük a virágról a szirmokat alulról összetartó zöld részt, majd egy sűrű szűrőbe téve ismét átmostuk hideg vízzel.
- Egy edénybe öntöttük a vizet, beleszórtuk a virágokat, és közepes lángon lefedve melegíteni kezdtük. Amikor elérte a forráspontot, alacsonyabb hőfokra váltottunk, és 30 percen keresztül hagytuk forrni a pitypangot, időnként megkeverve.
- Félrehúztuk a tűzhelyről, és letakarva hagytuk állni egy éjszakán keresztül.
- Másnap reggel leszűrtük a gyermekláncfűfőzetet, a virágokból alaposan kinyomkodtuk a vizet.
- A mézalapot visszatettük a tűzhelyre, és alacsony lángon ismét főzni kezdtük. Hozzáadtuk a cukrot és a citrom frissen facsart levét, majd gyakori kevergetés mellett addig főztük, míg el nem érte a kedvünkre való állagot. (Nálunk ehhez két órára volt szükség.)
- Miután elkészült, lefedve hagytuk langyosra hűlni, majd csatos üvegbe töltöttük. Az elkövetkező hetekben a hűtőben tároljuk.
Ha ennél kevésbé macerásabb elkészítésre vágysz, ez a videó neked készült!
Fotó: Getty Images