A legjobb bőrszépítő teák

2020. október 30.
A gyógynövényteák nemcsak az egészségmegőrzésben, de bőr ragyogásának, szépségének fokozásában is hasznodra lehetnek. Szépségbloggerünk, Peonilla most megosztja veletek a kedvenc bőrszépítő teáit.

Kiskorom óta imádom a teákat, nagyon kevés olyan gyógynövény van, amit az íze miatt ne lennék képes meginni, ha tudom, hogy jót tesz, vagy szebb lesz tőle a bőröm. Régebben azért mézzel egy kicsit megédesítettem őket, ma már enélkül is szívesen megiszom a napi adagom, amit mindig az aktuális mentális, fizikai vagy bőrállapotom alapján választok ki. Óriási készletem van, de ha a top 5 kedvenc bőrszépítő teámat kellene megneveznem, akkor a következőket mondanám.

Zöld tea / matcha

Minden reggelt kivétel nélkül zöld teával indítok. Nemcsak az íze finom, de számos csodás hatása van a szervezetre és a bőrre. Tele van erős antioxidánsokban gazdag polifenolokkal, amelyek a bőr fiatalságának megőrzésében segítenek. Ezek közül a legjelentősebb az EGCg (epigallokatechin-gallát), aminek a szintje ebben a teafajtában a legmagasabb. A vitaminok közül nagy mennyiségben tartalmaz C-, D-, E-, K-és B2-vitamint, és olyan ásványi anyagokat, mint a vas, a réz, a cink, a magnézium, a nátrium, a kálium vagy a mangán. Azt hiszem, ha csak egy teát ihatnék életem végéig, a zöld tea lenne az. Arcpermetet is készítek belőle, amit mindennap reggel-este használok arcmosás után. Nyugtat, tonizál, feszesít, csökkenti a puffadást és a pattanások megjelenését is. Ehhez a receptet ITT találod.

reggeli-tea-borszepites-peonilla

A matcha teát csak néhány éve ismertem meg, ahogy hozzánk is szép lassan beszivárgott a trend. Növényi tejjel habosítva egy csoda, délutánonként szoktam meginni egy csészével. A matcha tea még a sima zöld teánál is több antioxidánst rejt, egészen pontosan 137-szer annyit. Talán ez (is) a japán nők ráncmentes bőrének titka. Mindenképpen a legütősebb bőrszépítő teák között a helye.

Csalán

A leghatékonyabb vér- és májtisztító, méregtelenítő gyógynövény. Gyógyítja a vesét, gyomrot, beleket, segíti a salakanyagok távozását. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, különösen vassal, amiben a nők gyakran hiányt szenvednek. Pattanások ellen szoktam bevetni: ilyenkor egy kúrát csinálok, és legalább egy hétig mindennap megiszom 2-3 bögrényit belőle. Zsíros bőrre egyébként tonikként, lemosóként is nagyon jó hatású, néha, ha gőzölök, a kamilla mellett csalánt szoktam a vízbe tenni. Sőt, hajöblítést is lehet lehűtött csalánteával végezni, ami erősíti a hajhagymákat és serkenti a hajnövekedést.

Ezt már láttad?

Fodormenta

Bizonyítottan csökkenti az androgén hormonok termelődését, ami nagyon gyakran a felnőttkori pattanások okozója. Ezzel küzdök én is, így mindig van otthon ebből a teafajtából is egy-két csomaggal. Sőt, PCOS és endometriózis esetén is ajánlott a fogyasztása. Enyhíti a belek irritációját, csökkenti a puffadást, nyugtatja a gyomrot és fertőtlenítő, feszültségoldó, fájdalomcsillapító hatásai is van. Az pedig köztudott, hogy az emésztés nagy mértékben befolyásolja azt is, hogy milyen a bőrünk állapota.

reggeli-tea-borszepites-peonilla

Hibiszkusz

Az egyik legjobb anti-aging gyógynövény. Gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban, többek között egy myricetin nevű anyagban, ami hatékonyan fokozza a kollagéntermelést. Segít a bőr nedvességtartalmának megtartásában, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és hormonkiegyensúlyozó hatású. Ráadásul az egyik legfinomabb tea szerintem: mézzel és pici citrommal mennyei, de önmagában is nagyon kellemes.

reggeli-tea-borszepites-peonilla

Pitypang

Vagy más néven gyermekláncfű igazi szépségbomba: az A-, B-, C-, E-vitaminok mellett még biotint is tartalmaz, ami rendkívül fontos a bőr és a haj egészségének szempontjából. Nagyon erős tisztító hatású növény, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, így a bőrhibákat, aknét és egyéb gyulladásos bőrbetegségeket (pl. ekcéma) is enyhíti. Magas az antioxidánstartalma is, tehát a ránctalanító  gyógynövények sorát szaporítja, sőt a vércukorszintet is kiválóan szabályozza. Ez utóbbi azért érdekes, mert az inzulinrezisztencia is járhat bőrtünetekkel (pl. pattanásokkal), habár erről kevesen tudnak.

Szerző: Jaksa Petra
Fotó: Unsplash

Olvass tovább!