Hűsítő rumos meggyfagyi villámgyorsan

2021. július 03.
A meleg még kitart, ami jó hír a fagyiimádóknak, de talán kevésbé azoknak, aki az alakjuk vagy ételérzékenységük miatt nem akarnak vagy tudnak hűsítő finomságot fogyasztani. Bernáth Melinda, a Smarta bloggere épp ezért egy villámgyorsan elkészíthető házi meggyfagyit hozott nektek, ami gluténmentes, laktózmentes és vegán, szóval bárki nyugodt szívvel megeheti!

Amikor igazán meleg van, valljuk be, nincs túl sok kedvünk a konyhában tüsténkedni. Szívesebben nyúlunk végig a kanapén, vagy csobbanunk a vízben, de végszükség esetén a kerti locsoló is enyhülést hozhat. Na, ilyenkor jönnek igazán jól az 5 perc alatt elkészíthető, gyümölcsös-jeges finomságok!

Nem viccelek, tényleg 5 perc alatt össze lehet dobni ezt a meggyfagyit, ráadásul hűteni sem kell, azonnal ehető! Jól hangzik, ugye?

Meggyből fagyi?

Nekem az egyik nagy kedvencem nyáron a meggy a maga savanyúságával, enyhén kesernyés, mégis frissítően édeskés ízével. Korlátlan mennyiségben tudom enni, amíg érik, de a fagyasztott meggyel és ezzel a meggyfagyival meg is lehet hosszabbítani a szezont.

Persze a meggy magozása kicsit macerás művelet, de ehhez a fagyihoz mindenképpen magozott meggyre van szükségünk, amit utána beteszünk a fagyasztóba legalább egy éjszakára.

Ha ezt a műveletet meg akarjuk spórolni, és meggymagozás helyett inkább lógatnánk a lábunkat (amit persze egy rendes háziasszony ugye soha nem tesz… ), akkor vehetünk a boltban is egy csomag fagyasztott meggyet, a célnak tökéletesen megfelel.

Amire még szükségünk lesz, az egy adag cukorszirup, amiből egy adagot ilyenkor nyáron mindig érdemes a hűtőben tartani, hiszen jegeskávéhoz, limonádéhoz vagy hűsítő koktélokhoz is jól jöhet.

rumos-meggy-fagyi-recept-vegan

Cukorszirup házilag

A cukorszirup elkészítése nagyon egyszerű: 1:1 arányban vizet és cukrot melegítünk (pl.100 g cukrot 100 g vízzel). Amikor teljesen feloldódott a cukor, megvárjuk, hogy lehűljön, és üvegben, hűtőben tároljuk a felhasználásig. Ebből kb. 1,5 dl cukorszirup lesz. Felhasználási mennyiségtől függően akár többet is készíthetsz, hűtőben kb. 2 hétig tudod tárolni.

Cukormentes meggyfagyi

Ha cukormentesen étkezel, akkor a cukorszirupot kiválthatod valamilyen folyékony édesítőszerrel, és így nemcsak hozzáadott cukor nem lesz benne, de az összkalória tartama is csökken, így kb. 1 gombócban mindössze 25 kcal lesz!

Ezenkívül ízlés szerint adhatsz hozzá rumaromát, rumot, de ki is hagyhatod, ha jobban szeretnéd a gyümölcs valódi ízét élvezni.

Hűsítő rumos meggyfagyi házilag:

Hozzávalók:

  • 500 g fagyasztott meggy
  • 0,5 dl cukorszirup
  • 1 tk. rum aroma (vagy 0,5 dl rum)
  • 1 kk. szegfűszeg

Elkészítés:

  1. Minden hozzávalót beledobunk egy nagy teljesítményű turmixba vagy késes konyhai robotgépbe, és addig mixeljük, amíg nagyjából homogén állagú fagyit kapunk.
  2. Azonnal tálalhatjuk is. A maradékot pedig betehetjük a fagyasztóba.meggy-fagyi-hazi

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több isteni receptért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!