Paradicsomos barackos saláta krémes burratával

2021. augusztus 05.
Nyugodtan keverjetek gyümölcsöket a salátába, sőt, legyenek a nyári gyümölcsök a főszereplők, amíg tart a szezon. Egy krémes olasz sajt nemcsak feldobja, de sokkal tartalmasabbá is teszi a fogást.

A burrata a mozzarella és a parmezán mellett a harmadik világszerte kedvelt olasz sajt, melynek külső, keményebb rétege krémes belsőt rejt. Rengeteg dologhoz fel lehet használni (főleg salátákhoz!) de ha igazán jó minőségű, akkor azzal tudjuk a leginkább megtisztelni, ha egyszerűen meglocsoljuk jófajta olívaolajjal, és szép lassan – szigorúan – kézzel elmajszoljuk néhány szem paradicsom és egy-két szelet kovászos kenyér társaságában.

Az alábbi receptben a paradicsom savasságát édes barack ellensúlyozza, a két ízvilág között pedig a cseresznye képez hidat. A zöldfűszeres vinaigrette összefogja az ételt, míg a krémes burrata tartalmat és textúrát ad neki. A végeredmény egy tökéletes nyári saláta, amit nem semmiképpen sem érdemes kihagyni.

recept-salata-barack-paradicsom-burrata

Hozzávalók:

Az öntethez:

  • 1/2 csésze extraszűz olívaolaj
  • 1/4 csésze balzsamecet
  • 1 ek méz
  • 1/2 fej mogyoróhagyma apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 tk citromlé
  • 1/4 csésze apróra vágott friss bazsalikom
  • 1 ek friss kapor
  • só és bors

A salátához:

  • 2 csésze vegyes zöldsaláta (bébispenót, madársaláta, rukkola, stb.)
  • 2 csésze koktélparadicsom félbevágva
  • 2-3 őszibarack felszeltelve
  • 1 csésze cseresznye kimagozva
  • 220 gramm jó minőségű burrata
  • 1/4 csésze pirított tökmag

Elkészítés:

  1. A vinaigrette-hez az összes hozzávalót tegyük egy befőttes üvegbe és alaposan rázzuk össze!
  2. Egy nagyobb tálba dobáljuk bele a paradicsomokat, a barackot és a cseresznyét, forgassuk össze, és locsoljuk rá a dressing egyharmadát! Hagyjuk 15 percig szobahőmérsékleten összeállni!
  3. A burratát kézzel tépkedjük a salátára. Locsoljuk meg az egészet a maradék öntettel, pirított tökmaggal megszórva tálaljuk!

Forrás: Half Baked Harvest Fotó: Getty Images

Olvass tovább!