Így készíts házilag zabtejet!

2021. szeptember 09.
Tápláló és vegán növényi tej – házilag! Bernáth Melinda, a Smarta bloggere segít elkerülni a buktatókat, hogy tökéletes legyen az otthoni zabtejetek.

A növényi tejek közül nekem a zabtej az abszolút kedvencem. Számomra ennek van természetes módon a legédesebb íze, és ezt a legegyszerűbb és legolcsóbb otthon is elkészíteni. Azonban van néhány buktatója az otthoni készítésnek, amit ha elkerülünk, tökéletes zabtejet készíthetünk a dobozos verzió árának töredékéért. Már mutatom is, hogy mire érdemes figyelni.

A házi zabtej készítésének trükkjei

1. Válassz minőségi zabpelyhet!

zabpehely-zabtej

Ha már otthoni zabtej készítésre adjuk a fejünket, érdemes a legfőbb összetevőből, a zabpehelyből ökológiai gazdálkodásból származó, bio verziót választani. Lehet, hogy egy picivel drágább, mint a hagyományos, de még egy fél kiló biozabpehely is kb. fele annyiba kerül, mint egy liter zabtej. Figyeljünk magunkra, a családunkra és a környezetünkre is azzal, hogy a biogazdálkodásból származó terméket részesítjük előnyben.

Tipp: gluténérzékenység esetén sem kell csak a magtejekhez ragaszkodnunk, mert gluténmentes zabpehelyből is ugyanolyan finom a zabtej.

2. Természetes édesítőt használj a zabtejhez!

zabpehely-zabtej

Ha szereted, hogy enyhén édeskés a zabtej, cukor helyett válassz természetes édesítőszert. A zabbal nagyon jól harmonizál a juharszirup, de ha szeretnéd a tejnek megtartani az élénk fehér színét, válassz agavé- vagy rizsszirupot. Ha pedig csak az ízeket akarod fokozni, akkor 1 teáskanál vaníliakivonatot vagy 1 kávéskanál vaníliaőrleményt is adhatsz hozzá.

3. Legyen hideg a víz!

viz

A zabbal a legrosszabb, ami történhet a végeredmény szempontjából, ha meleg vízzel találkozik, ugyanis ekkor elkezd nyálkásodni, és a tej nem lesz tejállagú. Éppen ezért mindig hűtőhideg vízzel dolgozz, vagy a normál hőmérsékletűhöz adj jégkockákat.

4. Szűrt vízzel dolgozz!

zabtej-recept

Ha szeretnéd elkerülni, hogy a csapvíz klóros szaga és íze érződjön a növényi tejben is, használj szűrt vizet. 

5. Válassz megfelelő szűrőzsákot a zabtejhez!

hazi-zabtej

Az elkészült tejet át kell szűrni, át kell fejteni, amihez egy sima konyhai szűrő nem megfelelő, mert átengedi a rostokat is. Válassz természetes anyagból készült, pl. vászon szűrőzsákot, vagy vékony, tiszta konyharuhát, pelenkát, amit a jövőben csak erre a célra használsz. A zsák vagy konyharuha mosásánál ne használj öblítőt, nehogy átvegye a szagát és az ízét.

Ha kíváncsi vagy rá, hogy én hogyan készítem a zabtejet, nézd meg az erről készült videómat:

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több szuper receptért kattints a Smarta.hu-ra!

Ezt is olvasd el!