Kívül ropog, belül olvad – isteni cukkinirakottas

2021. augusztus 29.
Hogyan lehet lenyűgözni a családot és a barátokat egy rakott zöldséggel? A Nosalty főszerkesztője, Hering András elhozta nektek a kívül ropogós, belül olvadós cukkinirakottas receptjét.

Rakott zöldséget nagyon sokféle módon lehet csinálni. És az egyik nagy konyhai bölcsesség, miszerint a legfinomabb verzió nem feltétlenül a legbonyolultabb, itt is ugyanúgy igaz. A most következő rakott cukkini mindössze három fő elemből áll: friss, nyári zöldségből, krémesen gazdag besamelből és ropogósra sütött pankomorzsából. Egyáltalán nem nehéz recept, mégis amit a végén a sütőből kiveszünk, lélegzetelállító jelenség lesz.

Karikák helyett

A receptben főszereplőként nyári tököt illetve sárga és zöld cukkinit találunk. Ez a párosítás egy igazi késő augusztusi hangulatot idéz meg, amiben halványan már az őszt is érezhetjük. Ezeket a zöldségeket általában reszelve vagy karikákra vágva láthatjuk, azonban egy harmadik módszerrel sokkal jobb eredményt érhetünk el.

Használjunk uborkaszeletelőt, és vágjunk hajszálvékony csíkokat a zöldségekből.

Ebben a formában egyrészt gyorsabban megpuhul a zöldség, így nem kell amiatt aggódnunk, hogy nyers marad valami az étel közepén (ami a rakott zöldségek gyakori hibája). Ráadásul a különleges forma növeli a fogás esztétikumát is, ettől lesz több mint egyszerű cukkinirakottas.

A vizes zöldség buktatója

Bármilyen receptet használunk, a magas nedvességtartalmú zöldségek okozhatnak némi csalódást egy rakott ételben. Ahhoz, hogy a víz még a főzés előtt távozzon, sózzuk be, és hagyjuk lecsöpögni a cukkinit és a tököt.

Tökéletes egyensúly

A gazdag ízeken kívül a különböző textúrákkal is érdekesebbé tehetünk egy ételt. Jelen esetben ezt garantálja a zöldséget körbefolyó, krémes besamel és a rakottas tetejére halmozott, ropogós parmezános panko kontrasztja. Mire belül minden alaposan megpuhul és készre fő, a rakott zöldség teteje aranybarnára pirul.

Kezdjük a zöldségekkel: távolítsuk el a végeket, majd uborkaszeletelőn gyaluljuk le őket, hogy hosszú, vékony szeleteket kapjunk. Tegyük őket egy szűrőbe, majd sózzuk be, és hagyjuk állni egy tál fölött nagyjából 20 percig.

Az idő leteltével tegyük konyharuhába vagy papírtörlőre és jó alaposan nyomkodjuk ki belőlük a vizet. Rakjuk félre.

Készítsük el a besamelmártást is. Aprítsuk fel vagy mozsárban zúzzuk szét a fokhagymát, amit utána vajon pároljunk illatosra. Öntsük hozzá a lisztet, és pirítsuk körülbelül 2 percig. Egy habverővel folyamatosan keverve, fokozatosan öntsük hozzá a tejet, majd közepesen lángon forraljuk fel a szószt.

Forrás után vegyük lejjebb a lángot, és további 5-10 perc alatt főzzük sűrűre a besamelt. A tűzről levéve ízesítsük a paprikával, mustárral, sóval és borssal.

A morzsához egy tálban keverjük el a pankót, parmezán sajtot és olívaolajat. A másik sajtot reszeljük le. Minden hozzávalót készítsünk elő az összeállításhoz.

Melegítsük el a sütőnket, és vajazzunk ki egy tetszőleges sütőedényt. A hozzávalókat rétegezzük a tálba a következő módon: legalulra kerüljön egy kevés besamel, erre fektessük egyenletesen a tökfélék szeleteit. Ismét besamel következzen, majd a reszelt sajt fele. Ismételjük meg a folyamatot: tökfélék, besamel, sajt.

A parmezános morzsával szórjuk meg a rakottas tetejét, hogy mindenhol egyenletesen befedje. Süssük nagyjából 40 percig, vagy amíg az edény szélén fortyogni nem kezd a szósz, és a morzsa aranybarna. Tálalás előtt hagyjuk 15 percig hűlni.

Jó étvágyat hozzá!

Recept és fotók: Hering András

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Jöhet még egy cukkinis recept?