Grillezett őszibarack – tízperces recept

2021. szeptember 05.
Hogyan nyűgözzük le a vendégeke egy végtelenül egyszerű recepttel? Hering András, a Nosalty főszerkesztője elárulja nektek tízperces receptjét, amelynek a végeredménye egy fantasztikus aromákat felvonultató sült barack.

Beköszöntött az ősz, ezt talán abból is megérezhetjük, hogy kifogytunk az újabbnál újabb, szezonális gyümölcsöket felhasználó süteményekből. Már megsütöttük az összes lehetséges pitét, piskótát és tortát, látványos pohárkrémeket és hűtött desszerteket készítettünk egymás után, és pont, mire jönnének a legzamatosabb kora őszi gyümölcsök, ötlet nélkül találjuk magunkat.

Ilyen esetekben szükséges egy nagy kérdést feltenni magunknak: kell-e egyáltalán süteményt sütni, ahhoz, hogy desszertet kapjunk? Válasz gyanánt fogadjuk el ezt a grillezett őszibarackot.

Az egyszerűség luxusa

Amikor a hozzávalók listája ilyen rövid, az ember hajlamos rosszra gondolni. Azonban nincs itt semmi turpisság, igenis ennyi elemből is lehet lélegzetelállító desszerteket alkotni. Jelen példa is ezt bizonyítja.

A grillezett barackon vaníliafagylalt olvad, kellemes kontrasztot nyújt némi ropogós keksz, az egészet pedig egy elképesztő kakukkfüves méz csomagolja össze.

Semmi főzés, semmi sütés, csupán pár perc grillezés: a desszertet akár rögtön felszolgálás előtt, néhány mozdulattal össze tudjuk állítani. Persze hidegen is tálalhatjuk, azonban van valami csodálatos abban, ahogy a fagylalt szépen lassan elkezd olvadni a forró, édes, lédús barack tetején.

Az ördög a részletekben

Gyümölcsből érdemes keményebbet választani, mert egy nagyon érett, puha barack szétesne a grillen, nem bírná olyan jól az extrém hőt. Az édessége ugyanolyan jól előjön majd, egyrészt a sütés, másrészt a kiegészítő ízesítők miatt.

És ha már a kiegészítőkről van szó: a kakukkfűvel ízesített méznél jobb társat aligha találnánk a sült barackhoz. A méz képes gyorsan átvenni a beleáztatott dolgok aromáját, ami utána kellemes intenzitással köszön vissza a desszertben, szinte bevonja az egész barackot. Ehhez azonban mindenképpen hagyjuk állni az ízes mézet, nagyjából fél óráig.

Fantasztikus látni, ahogy az apró részletekből, a különböző hozzávalókból hogyan áll össze egy teljes, látványos és dekadens desszert. Alul a meleg, szaftos barack, rajta a hűsítő, olvadozó vaníliafagylalt. Középen néhány szem ropogós keksz nyújt meglepő újdonságot, nehogy unatkozni legyen időnk. Az egész élményt pedig végigkíséri a méz és a kakukkfű isteni házasítása. De elég is a szavakból, lássuk, hogyan készül ez a csoda!

Készítsük elő a barackot: mossuk meg, vágjuk félbe, és távolítsuk el a magokat. Utána olvasszuk meg a vajat, amit locsoljunk a gyümölcsre.

A legjobb eredmény érdekében grillserpenyőben vagy grillen süssük a barackot (persze egy hagyományos serpenyő is megteszi), hogy szép csíkok süljenek rá. Nagyjából 10 perc kell majd nekik a lángon.

Olvasszuk fel a mézet, majd keverjük össze fél citrom levével. Tegyük bele a kakukkfű szálait, hogy teljesen körbevegye őket a méz. Áztassuk az egészet fél óráig. Ezt akár előre is elvégezhetjük, hogy a méz már készen álljon, amikor a barackok megsülnek.

A vajas kekszet morzsoljuk el tetszőleges méretű darabokra. Vegyük ki a fagylaltot a mélyhűtőből, és készítsünk össze minden hozzávalót.

Tegyünk egy gombóc fagylaltot minden barackfélre, szórjunk rájuk kekszmorzsát, és locsoljunk rájuk a mézből. Díszítésként használhatunk néhány szál friss kakukkfüvet.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Ezt már láttad?