Nyári ricottás-paradicsomos galette

2021. augusztus 26.
Bernáth Melinda, a Smarta bloggere segít kihasználni a paradicsomszezont egy mennyei ricottás galette-tel!

Tudom, hogy megszaporodtak nálam a paradicsomos receptek, de hát most van szezonja! Ráadásul a paradicsom fogyasztásának számtalan előnyös hatása van, így érdemes minden nap, és lehetőleg változatos formában fogyasztani. Most egy egyszerűen elkészíthető paradicsomos galette-receptet hoztam nektek, amely egy ráérős hétvégi brunch vagy könnyű vacsora is lehet. Ez utóbbi mellé egy pohár könnyed fehérbor tökéles nyár végi hangulatot biztosít.

Pár hete már megosztottam veletek a citromos-áfonyás galette és a fahéjas-almás galette receptjét, amelyek a nyár sikerdesszertjei volt nálunk. Ennek alapján készült a paradicsomos verzió is. Ami szuper ebben a tésztában, hogy nem kell, hogy szép és szabályos legyen, sőt még a sütőformát is meg tudod spórolni.

A paradicsomos galette receptje

Én a paradicsomhoz riccotát választottam alapnak, ami könnyed, semleges ízvilágú, állagában a krémsajt és a túró között van, könnyű vele dolgozni, és akár sósan, akár édesen nagyon jó kiegészítője bármilyen ételnek.

A házi friss tésztával semmi nem veheti fel a harcot, de ha nincs időd vagy kedved bajlódni vele, akkor boltban kapható, hűtött quiche- vagy linzertésztát is használhatsz alapnak.

Paradicsomos galette hozzávalók:

  • 185 g liszt
  • 100 g hűtőhideg vaj
  • 1/2 kk. só
  • 1 nagy tojás sárgája
  • 3 ek. hűtőhideg víz
  • 250 g ricotta
  • 4 db keményhúsú paradicsom
  • 1 tk. olasz fűszerkeverék
  • só, bors, olívaolaj
  • friss bazsalikom

paradicsomos-galette-recept

Elkészítése:

  • Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sót.
  • Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és az ujjaink között elkezdjük összedolgozni a lisztes alappal. Addig dolgozunk vele gyors mozdulatokkal (fontos, hogy a vaj ne olvadjon meg), amíg nagyobb rögökké összeáll.
  • A tojássárgáját a vízzel összekeverjük, hozzáadjuk a tészta alapunkhoz, és összedolgozzuk.
  • A kész tésztából golyót formázunk, és óvatosan lelapítjuk egy koronggá, majd folpackba tekerjük, és 30 percre hűtőbe tesszük pihenni.
  • Meglisztezett felületen, meglisztezett sodrófával kb. fél centis kört (jellegű) formát nyújtunk.
  • A tészta szélénél hagyunk kb. 3-4 cm-es üres sávot, és ráhalmozzuk a ricottát. Egyenletes elosztjuk, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk olasz fűszerkeverékkel.
  • A paradicsomokat kb. 1 cm-es karikákra vágjuk, és a ricottára fektetjük, és ezt is meghintjük olasz fűszerekkel.
  • A tészta szélét az egyik oldaláról indulva, egymás után ráhajtjuk a töltelékre.
  • A tészta szélét megkenjük felvert tojással, és 200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor kivesszük a sütőből, friss bazsalikomlevelekkel díszítjük, fogyasztás előtt egy kevés olívaolajat csorgatunk rá.
  • Akár melegen is tálalhatjuk, de hidegen is csodás.

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több izgalmas receptért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!