Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve

2021. szeptember 23.
Sokan félnek nekiállni egy egész csirke elkészítésének, pedig egyáltalán nem olyan bonyolult, ráadásul sokkal izgalmasabb fogás készülhet. Most egy igazi őszi lakomát mutatunk, amiben több szezonális kedvenc – például a pirított dió vagy az édes szőlő – is helyet kap!

Az ősz tökéletes időszak arra, hogy kicsit pepecselősebb ételeknek is nekiálljunk, pláne, hogy ilyenkor a szabadtéri programok helyét úgyis átveszik a lakásba szervezett baráti összejövetelek. Az egészben sült csirke látványos, és valójában egyáltalán nem bonyolult fogás, amit ezerféleképpen variálhatunk és tehetünk ízessé – ezúttal néhány telt ízű őszies hozzávalóval, például édes sült szőlővel és mézes pirított dióval. A lényeg, hogy a csirke bőre ízletes és ropogós legyen, miközben a hús puha és szaftos maradjon: ebben segít a csirke belsejébe kerülő illatos alma, és a bőr alá kent krémes, sós kecskesajt. Sütőtökkel, kelbimbóval, vagy csak simán sült krumplival is fejedelmi őszi lakoma lehet!

csirke-recept-osz-szolo-kecskesajt-dio

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze dió
  • 2 ek méz
  • 200 gramm puha kecskesajt
  • 2 ek. friss zsálya durvára vágva
  • 2 tk. friss rozmaring durvára vágva
  • 2 ek. olívaolaj
  • só és bors
  • 1 egész csirke
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 alma negyedekbe vágva
  • 4 ek. vaj
  • 600 gramm szőlő
  • 3 csésze alma cider

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 220 fokra!
  2. Egy kisebb serpenyőbe dobjuk bele a diót, és öntsük rá a mézet, közepes lángon kicsit hagyjuk pirulni és karmaellizálódni nagyjából öt perc alatt. A diót terítsük ki egy sütőpapírral bélelt egyenes felületre, majd ha kihűlt, vágjuk apróra.
  3. Egy kisebb tálban keverjük össze a kecskesajtot a mézes dióval, adjuk hozzá a friss zsályát és rozmaringot.
  4. Az egész csirkéből távolítsuk el a belsőségeket, alaposan mossuk meg kívül és belül, majd óvatosan, ütögető mozdulatokkal töröljük szárazra. Sózzuk és borsozzuk bőkezűen a csirke belsejét. A csirkét töltsük meg az egyik negyedekre vágott almával és a gerezdekre szedett fej fokhagymával.
  5. A bőr és a hús közti részbe óvatosan tömködjük be a kecskesajtos keveréket. Próbáljuk minél beljebb kenni a krémet anélkül, hogy elszakítanánk a bőrt. Ha kisebb csirkénk van, lehet, hogy megmarad némi sajtkrém – ha így járjunk, csak morzsoljuk a maradékot a szőlőre sütés előtt!
  6. A csirke külsejét kenjük be alaposan olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk. Kössük össze a combokat, a szárnyak végét pedig tűrjük a csirke alá.
  7. A szőlőt és a maradék almaszeleteket terítsük egy nagy tepsibe. Locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Morzsoljuk rá a kecskesajtot, ha maradt.
  8. A csirkét tegyük a szőlő tetejére. A négy evőkanál vajat oszlassuk el a külsején. Süssük a csirkét körülbelül 60-80 percig. A cidert egy közepes lábosban forraljuk fel, és redukáljuk a felére. A sütési idő felének kenjük be a csirkét a cider felével, majd a sütési idő vége előtt 5 perccel kenjük fel a másik felét is.
  9. Ha elkészült, a csirkét fedjük le fóliával, és hagyjuk 10-20 percig állni, mielőtt felvágnánk!

Forrás: Half Baked Harvest Fotó: GettyImages

Olvass tovább!