Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve

2021. szeptember 23. |

Sokan félnek nekiállni egy egész csirke elkészítésének, pedig egyáltalán nem olyan bonyolult, ráadásul sokkal izgalmasabb fogás készülhet. Most egy igazi őszi lakomát mutatunk, amiben több szezonális kedvenc – például a pirított dió vagy az édes szőlő – is helyet kap!

Az ősz tökéletes időszak arra, hogy kicsit pepecselősebb ételeknek is nekiálljunk, pláne, hogy ilyenkor a szabadtéri programok helyét úgyis átveszik a lakásba szervezett baráti összejövetelek. Az egészben sült csirke látványos, és valójában egyáltalán nem bonyolult fogás, amit ezerféleképpen variálhatunk és tehetünk ízessé – ezúttal néhány telt ízű őszies hozzávalóval, például édes sült szőlővel és mézes pirított dióval. A lényeg, hogy a csirke bőre ízletes és ropogós legyen, miközben a hús puha és szaftos maradjon: ebben segít a csirke belsejébe kerülő illatos alma, és a bőr alá kent krémes, sós kecskesajt. Sütőtökkel, kelbimbóval, vagy csak simán sült krumplival is fejedelmi őszi lakoma lehet!

csirke-recept-osz-szolo-kecskesajt-dio

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze dió
  • 2 ek méz
  • 200 gramm puha kecskesajt
  • 2 ek. friss zsálya durvára vágva
  • 2 tk. friss rozmaring durvára vágva
  • 2 ek. olívaolaj
  • só és bors
  • 1 egész csirke
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 alma negyedekbe vágva
  • 4 ek. vaj
  • 600 gramm szőlő
  • 3 csésze alma cider

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 220 fokra!
  2. Egy kisebb serpenyőbe dobjuk bele a diót, és öntsük rá a mézet, közepes lángon kicsit hagyjuk pirulni és karmaellizálódni nagyjából öt perc alatt. A diót terítsük ki egy sütőpapírral bélelt egyenes felületre, majd ha kihűlt, vágjuk apróra.
  3. Egy kisebb tálban keverjük össze a kecskesajtot a mézes dióval, adjuk hozzá a friss zsályát és rozmaringot.
  4. Az egész csirkéből távolítsuk el a belsőségeket, alaposan mossuk meg kívül és belül, majd óvatosan, ütögető mozdulatokkal töröljük szárazra. Sózzuk és borsozzuk bőkezűen a csirke belsejét. A csirkét töltsük meg az egyik negyedekre vágott almával és a gerezdekre szedett fej fokhagymával.
  5. A bőr és a hús közti részbe óvatosan tömködjük be a kecskesajtos keveréket. Próbáljuk minél beljebb kenni a krémet anélkül, hogy elszakítanánk a bőrt. Ha kisebb csirkénk van, lehet, hogy megmarad némi sajtkrém – ha így járjunk, csak morzsoljuk a maradékot a szőlőre sütés előtt!
  6. A csirke külsejét kenjük be alaposan olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk. Kössük össze a combokat, a szárnyak végét pedig tűrjük a csirke alá.
  7. A szőlőt és a maradék almaszeleteket terítsük egy nagy tepsibe. Locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Morzsoljuk rá a kecskesajtot, ha maradt.
  8. A csirkét tegyük a szőlő tetejére. A négy evőkanál vajat oszlassuk el a külsején. Süssük a csirkét körülbelül 60-80 percig. A cidert egy közepes lábosban forraljuk fel, és redukáljuk a felére. A sütési idő felének kenjük be a csirkét a cider felével, majd a sütési idő vége előtt 5 perccel kenjük fel a másik felét is.
  9. Ha elkészült, a csirkét fedjük le fóliával, és hagyjuk 10-20 percig állni, mielőtt felvágnánk!

Forrás: Half Baked Harvest Fotó: GettyImages

Olvass tovább!

Még mindig spárga, ezúttal csirkecombokkal és misóval

Még mindig spárga, ezúttal csirkecombokkal és misóval

Szerencsére még tart a spárgaszezon. Hering András, a Nosalty főszerkesztője egy olyan spárgás-csirkecombos remeket mutat be nektek, amely néhány igazán különleges alapanyag segítségével kínál felejthetetlen ízélményt.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró