Őszi fügés-fetás saláta ropogós pekándióval

2021. szeptember 16.
Mézédes füge, sós feta és ropogós kesudió találkozik Bernáth Melinda, a Smarta bloggerének mennyei receptjében!

Sokáig a füge egyet jelentett számomra a kőkeményre aszalt, karácsonyi „ínyenc” édességgel, amit nagyon nem szerettem. Majd egyre több olyan recepttel találkoztam, amiben fügét használtak, de az valahogy nem úgy nézett ki, mint a karácsonyi csemege. Akkoriban itthon nagyon nehezen lehet friss fügéhez jutni. Jó pár éve, egy utazás alkalmával, végre megkóstolhattam az igazi, mézédes, zamatos friss fügét, és ott el is vesztem ebben a csodás gyümölcsben. Azóta, amikor csak tehetem, fogyasztom mindenféle formában, most éppen a fügés saláta van a porondon.

Saláta gyümölcsökkel

Az első fügés élményem óta sok év eltelt, és már nemcsak magában fogyasztom, hanem különböző ételekbe is szívesen felhasználom. Tavaly zabpalacsintát készítettünk hozzá, idén pedig salátavariációt alkottam belőle. Nagyon szeretem a salátákat különböző gyümölcsökkel és magvakkal feldobni, tavasszal az epres-spenótsalátát készítem szívesen, de áfonya is került már a sok zöld közé. Karácsonykor pedig soha nem maradhat el a gránátalmás kacsamellsaláta sem.

Már mutatom is a szezonális kedvencemet, aminek az elkészítése ráadásul nagyon egyszerű, percek alatt össze tudjuk dobni.

Fügés-diós őszi saláta

fuge-salata

Fügés saláta hozzávalók (1 adag):

  • 2 marék rukkola
  • 3 szelet fekete-erdei sonka
  • 1 csésze fetasajt
  • 1/2 csésze pekándió (vagy sima dió)
  • 1 db érett füge

Öntethez:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál méz
  • 1/2 evőkanál dijoni mustár
  • só, bors

Elkészítése:

  1. Az öntet hozzávalóit beletesszük egy kisebb befőttesüvegbe, és összerázzuk.
  2. A sonkát csíkokra, a fetát kockákra, a fügét szeletekre vágjuk.
  3. Egy tál aljára halmozzuk a rukkolát, és többi hozzávalót rápakoljuk.
  4. Közvetlenül a fogyasztás előtt meglocsoljuk az öntettel, és már készen is vagyunk!

TIPP: még több ízt adhatunk hozzá, ha a pekándiót egy kicsit megpirítjuk. Ehhez egy serpenyőt felmelegítünk közepes hőmérsékletre, és beletesszük a (pekán)diót. Időnként megkeverjük, és addig pirítjuk, amíg intenzív, kellemes illata lesz. Vigyázzunk, hogy nehogy odaégjen, ne hagyjuk magára.

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több szuper receptért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!