A friss, zöld bazsalikomos pesztó számos ételt tud ízletessé varázsolni, a friss alapanyagokból készült paszta pedig nem csak tésztaételekhez, de akár zöldséges, tojásos fogásokhoz is nagyon jól tud passzolni.
A TikTokon újfent vírusszerű gyorsasággal terjed egy pesztós–tojásos reggeli receptje, amihez szinte alig kell valami, tíz perc alatt el tud készülni, a végeredmény pedig nemcsak, hogy vadul ízletes, de még elképesztően laktató is, egy hétvégi villás reggeli tökéletes fénypontja lehet.
A pesztó markáns ízt kölcsönöz a hagyományos tükörtojásoknak, és ahelyett, hogy olajat vagy vajat használnánk a tojások sütéséhez, egy vékony réteg pesztót kenünk egy serpenyőbe, és lassan sütjük a tojásokat, amíg szép ropogós széleik nem lesznek, de a közepük „folyós” marad.
Melegítsünk fel közepes lángon egy közepes méretű serpenyőt. Miután felforrósodott, a pesztót vékony rétegben oszlassuk el a serpenyőben.
Amikor a pesztó felmelegszik, beleütjük a tojásokat a serpenyőbe. Megszórjuk sóval, borssal és chilipehellyel.
Süssük a tojásokat 4-5 percig, vagy amíg a fehérje meg nem szilárdul, és már nem áttetsző.
Közben pirítsuk meg a kenyeret, és kenjük rá a sajtos szendvicskrémet vagy a kecskesajtot.
Vegyük ki a tojásokat a serpenyőből, és tegyük rá a pirítósra. Tálaljuk azonnal, és élvezzük a csoda ízeket!
Fotók és recept: Hering András
A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!