Ki kell próbálnod a vodkás paradicsomos pennét

2021. október 10.
Nem csak a bor mutathat jól egyes ételekben, ne féljünk kipróbálni a vodkát se. Hering András, a Nosalty főszerkesztője elmondja nektek, hogyan bolondítsuk meg vele a paradicsomos pennét.

Valljuk be, első hallásra csakugyan meghökkentőnek tűnik, hogy vodka kerüljön egy főételbe, az oroszok kedvenc alkoholos itala azonban meglepő, mennyivel teljesebbé, selymesebbé, krémesebbé és ízletesebbé tud tenni például egy egyszerű tésztaszószt.

A penne alla vodka sok más recepthez hasonlóan először az interneten aratott osztatlan sikert, marketingje pedig már eleve jól kezdődött, hiszen ez a világhírű szupermodell, Gigi Hadid egyik kedvenc fogása is.

Az eredeti recept ugyan paradicsomszószt ír, nálunk azonban sűrített paradicsom került a szószba, így ugyanis még koncentráltabb lett a tejszínes-paradicsomos-vodkás szósz íze és állaga is. Ne féljünk a vodkától az ételekben sem, íme az egyszerű, de eget rengetően finom recept!

Egy nagy serpenyőben közepes lángon olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a finomra darált hagymát és fokhagymát, és főzzük gyakran kevergetve, amíg meg nem puhul (nagyjából 4-5 percig).

Adjuk hozzá a paradicsompürét és a pirospaprika-pelyhet, majd gyakran kevergetve addig főzzük, amíg a krém, a hagyma és a fokhagyma egynemű lesz, és elkezd sötétedni (nagyjából 5 perc). Adjunk hozzá 4 evőkanál vodkát, keverjük össze, hogy szépen elvegyüljenek. Vegyük le a serpenyőt a hőforrásunkról.

Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet, és főzzük a tésztát al dentére. A tészta leszűrése előtt tartsunk meg 1 csésze főzőlevet.

Tegyük vissza a mártást közepes lángra, adjuk hozzá a csésze főzőlevünk felét és a 1,5 dl tejszínt, keverjük össze. Hozzáadjuk a parmezán felét, és addig keverjük, amíg fel nem olvad. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a krémhez a főtt tésztát. Ha a mártás túl sűrűnek tűnik, dobjuk bele a maradék parmezánt, és adjuk hozzá a maradék főzőlevet is (egyszerre egy evőkanálnyit). Sóval, borssal ízesítsük. Tálaláskor több parmezánnal és tépett bazsalikomlevéllel tálaljuk.

Annak érdekében, hogy a tésztánk igazán szaftos legyen, ne fukarkodjunk a mártás mennyiségével, és a tésztát közvetlenül a mártásba forgassuk bele, még az utolsó adag parmezán hozzáadása előtt. Bár eredetileg pennéről szól a recept, a következő alkalommal próbáljuk ki rigatonival is, izgalmas eredményt kapunk ezzel az olasz tésztafajtával is.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Ezt is készítsd el!