Az olasz tojásleves parmezános csábítása

2021. december 05.
Az olaszok tojáslevese, amely a Stracciatella-leves nevet viseli, egészen más, mint ami elsőre nekünk eszünkbe jut. Hering András, a Nosalty főszerkesztője hozta el nektek a rongyos tojásfelhős receptet.

A stracciatella-levesnek semmi köze a híres olasz fagyihoz, de itt most még ahhoz a lágy sajthoz sem, amelyet a burrata töltelékeként ismerünk. A stracciatella itt inkább a megjelenésre utal, hiszen a csurgatott tojás úgy jelenik meg a tojáslevesben, mintha kis zsákocska (azaz ‘burrata‘) vagy habfelhő lenne (azaz ‘fagyi‘).

A stracciatella nagyjából annyit tesz, hogy „rongyos”, innen ered a hivatalosan stracciatella alla romananak hívott tojásleves elnevezése.

Bár kétség kívül találunk párhuzamot a kínaiak tojásviráglevesével, ahol szintén a kinézetére utal az elnevezés, a magyar tojáslevessel azonban már tényleg ne hasonlítgassuk ezt a fogást. Szerencsére az olaszok stracciatella tojásleveséhez nincs szükségünk sok vagy igazán drága alapanyagokra, sőt, még az elkészítése is időkímélő. A technikája egyszerű, és az összetevők – húslevestojásparmezán és a friss fűszernövények – szintén könnyen beszerezhetőek.

Tippek az elkészítéshez

 • Az elkészítés során először győződjünk meg arról, hogy a húsleves lassú tűzön forrjon, hogy a tojások szinte azonnal megfőjenek, amikor az edénybe csorgatjuk őket.
 • Persze előtte a tojásokat fel kell vernünk, majd reszelt parmezánnal és friss bazsalikommal, petrezselyemmel összekevernünk.
 • Ezután lassan öntsük a forró húsleveshez, közben lassan keverjük, hogy megalkossuk a tojásfelhőkből álló stracciatellát.
 • Ha jobban szereted a nagyobb, gombócszerű tojásfelhőket (mint az én fotómon), lassan keverd össze, ha viszont a finom, apróbb tojásbetétet találod vonzóbbnak, akkor keverd gyorsabban, egészen addig, amíg a tojás megfő.
 • Ha még egy kis friss zöldet szeretnél hozzáadni a leveshez, próbáld ki a friss vagy fagyasztott spenótot is!

  Elkészítés:

  Forraljuk fel közepes lángon a csirkealaplevet, közben csipkedjünk le a friss zöldfűszerekből (petrezselyem + bazsalikom) egy evőkanálnyi mennyiségű levélkét.

  A leveleket keverjük össze egy tálban a 4 tojással, a parmezánnal és pici sóval.  Csurgassuk a tojásos keveréket a forrásban levő húsleveshez, közben vegyük alacsonyabbra a hőt. Ha nagyobb darab tojásfelhőket szeretnénk, nagyon lassan keverjük. Az apróbb tojásdarabok érdekében gyorsan keverjük 1 percig, majd keverés közben adjuk hozzá a tojásos keveréket. Ha befejeztük a tojásöntést, hagyjuk abba a keverést, engedjük felforrni addig, amíg a tojás megfő és megpuhul (körülbelül 1 percig).

   

  Tálaljuk forrón, frissen őrölt borssal a tetején, és élvezzük az olaszok tojáslevesét!