Nem árulunk zsákbamacskát, az elején szólunk: az igazán finom házi flódni hozzávalói nem olcsók, és az elkészítése időigényes is, de bízhatsz bennünk, mindenképp megéri a fáradozást! Ha ráveszed magad a legismertebb kóser sütemény elkészítésére, nyugodtan készüljön nagyobb adag: a tésztát és a tölteléket is le lehet fagyasztani, így később a munka töredékével kerülhet az asztalra illatozó, meleg flódni. Maradtak még kétségeid?
Kevesen tudják, hogy – bár az összetevői abszolút azt sejtetik -, a flódni eredetileg egyáltalán nem téli sütemény: néhány évtizeddel ezelőttig egy koratavaszi zsidó ünnepre, purimra készítették. A benne lévő fűszeres bor, a dió, a mák, az alma és a szilvalekvár azonban tökéletesen illeszkedik a téli süteményeik ízvilágába, így szép lassan megvetette a lábát az ünnepi édességek között, olyannyira, hogy már a reform flódnireceptet is kikísérletezték az egészséges életmódban jártas gasztroguruk.
Amikor a flódni kezdetleges változata megszületett, a fluden nevet kapta, ami lepényt jelent. Minden elképzelhető földi jó belekerült, a már említett hozzávalók mellett túróval és mazsolával gazdagították. Egészen addig, míg a kóser hagyományok nem váltak szigorúbbá: Németországban, Franciaországban és Ausztriában, ahol sokszor sütötték, a feledés homályába merült, miközben Magyarországon és Romániában nem tudtak lemondani róla. A tradicionális receptet kissé átalakították, kimaradt belőle a túró, így nyerte el a ma is ismert formáját ez a mennyei sütemény.
5 gyakori flódni-hiba, amire oda kell figyelni
Hogy ne vesszen kárba a sok-sok ízletes hozzávaló és a kezed munkája, szívleld meg ezeket a tanácsokat és a flódnisütés menni fog, mint a karikacsapás!
- A tészta hozzávalóit érdemes a sütés előtti este összeállítani, elengedhetetlenül fontos ugyanis, hogy 8, de inkább 10 órát pihenjen a hűtőben. Természetesen bármely napszakban belefoghatsz a munkába, de ezt az időt soha ne akard lefaragni, mert meglesz a böjtje!
- Az almatöltelékhez fűszeres borban kell megpárolni az almát, arra azonban gondosan ügyelj, hogy ne főzd teljesen puhára! Bőven lesz ideje megpuhulni a tésztarétegek között sülve!
- Tudjuk, tudjuk, az időigényes sütik készítése közben könnyű elveszíteni a türelmet, a flódni azonban nem az az édesség, ami ezt jó néven veszi: amikor eljön a tésztalapok és a töltelék összeállításának ideje, kötelező kivárni, hogy a töltelék szobahőmérsékletűre hűljön!
- Mielőtt beteszed a sütőbe a tojássárgával megkent flódnit, ne felejtsd el villával megszurkálni a tetejét, nehogy kirepedjen!
- A sütőből kivett flódnit, akármilyen nehéz megállni, még 6-8 óráig nem szabad felszeletelni. Ha mégis megteszed, a szépen rétegezett süti szétcsúszhat, és a szó szoros értelmében véve borul az eddigi nem kis munkád!
A tökéletes flódni receptjére nem könnyű rátalálni, és az, hogy melléfogtunk, sok esetben csak munka közben, vagy a csaknem egész napos elfoglaltságot jelentő sütikészítés után derül ki. Éppen ezért a legjobb olyan leírást követni, amit a zsidó hagyományok jó ismerőjétől és rutinos flódnisütőtől kapunk. Mi itt találtuk meg a legjobb flódnireceptet!
Fotó: Getty Images