Új halászléreceptet keresel? Próbáld ki a finn változatot!

2021. december 18.
Északon az egyik legnépszerűbb halleves lazaccal készül, istenien krémes és persze finom is. Hering András, a Nosalty főszerkesztője hozta el neked a receptet.

Lazac és kapor – e két hozzávaló rengeteg skandináv receptben szerepel alapanyagként, hiszen remekül kiegészítik egymást. Bár mi itthon inkább tökfőzelékbe és tejszínes ételekbe rakjuk a friss zöldet, aki már próbálta, tudja, hogy mennyire finom például a kapros lazac. Néhány egyszerű további zöldséggel, például krumplival és répával pedig elképesztően finom lohikeittót, vagyis lazaclevest készíthetünk, amely méltó módon válthatja fel akár a karácsonyi halászlevet is, ha már valami újdonságra vágyunk.

Mert ugyan mi az, ami bőségesen megtalálható a finneknél?

Tavak, lazac és krumpli. Utóbbi kettőből készíthető el ez a könnyed leves, melynek receptje bár egyszerű instrukciókon alapul, nagyon oda kell figyelni arra, hogyan készítjük: ha túl hamar öntjük fel habtejszínnel, a tejtermék kicsapódik (érdekes például, hogy sokan sima tejet öntenek a vízbe tejszín helyett), ha pedig sokáig főzzük a levest, a hal könnyen széteshet. Az eredeti receptek szerint a finnek előszeretettel főzik a levest egész lazacból vagy lazacdarabokból, sokan pedig a bőrét is megfőzik az állatnak. Ha nem szereted a nagyon intenzív halas ízt, azt ajánljuk, inkább maradj a bőr nélküli lazacfilénél.

Elkészítés

Lazacból mindenképpen bőr nélküli filét válasszunk, és vágjuk falatnyi darabokra. A póréhagymának ezúttal csak a világos részét használjuk fel, karikákra vágva.

Olvasszunk fel fél evőkanál vajat egy közepes lábosban. Adjuk hozzá a karikára vágott póréhagymát, és időnként megkeverve addig főzzük, amíg a póréhagyma karamellizálódni kezd, körülbelül 2 percig.

Adjuk hozzá a hámozott, karikára vágott sárgarépát és a kisebb kockákra vágott burgonyát, és időnként megkeverve főzzük, amíg a zöldségek el nem kezdenek puhulni, ez körülbelül 4 perc.
Ha sűrűbb állagot szeretnénk a levesnek, akkor ezen a ponton szórjuk rá a lisztet a zöldségekre (31 gramm), és addig keverjük, amíg a zöldségeket egyenletesen bevonja a liszt. Ez opcionális, én ki is hagytam.

Adjuk hozzá a zöldségalaplevet (helyettesíthető hideg, szűrt vízzel is), a szegfűborsot, a szemes fekete borsot és a babérlevelet. Ízlés szerint sóval ízesítsük.
Közepes lángon felforraljuk. Ezt követően vegyük vissza a hőt, és lassan forralva, lefedve, de időnként megkeverve nagyjából 20 percig főzzük, amíg a burgonya megpuhul.

Adjuk hozzá a lazacdarabokat, és óvatosan keverjük össze, hogy egyenletesen elosztódjanak az edényben. Fedjük le az edényt, és pároljuk, amíg a hal megpuhul, körülbelül 2-3 percig.
Hozzákeverjük a tejszínt, majd ízesítjük, ha még szükséges.

Friss kaporral és citromkarikákkal tálaljuk. A citromot tálalás után nyugodtan csurgassuk bele a levesbe, hogy kellően finom és savanykás lét kapjunk.

Rendkívül egyszerű recept, mégis elképesztően finom, krémes és laktató lesz a végeredmény. Ha karácsonykor kihagynád a klasszikus halászlevet, mert valami újra vágysz, vagy csak szimplán kipróbálnál egy új receptet a hidegebb estéken, mindenképpen ajánljuk ezt a finom lohikeitto levest.

Recept és fotók: Hering András

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Ezt is készítsd el!