Öko, dizájn és advent szentháromsága

2021. december 13.
Fehér karácsonyt legfeljebb csak kívánhatunk, a zöldért azonban mi magunk is tehetünk. Eláruljuk, melyek a szerkesztőségünk kedvenc fenntartható közösségi oldalai, hogy együtt, ökotudatosan készülhessünk az ünnepekre.

Zero hero: @aboutahome

Wertán Sára – akit nem véletlenül illetnek a zero hero címkével – Instagram-oldala nem csak ökotudatos és DIY-ötletekre épül, a dizájn is nagy hangsúlyt kap. A rengeteg filléres és persze mindig szezonális praktikákon túl gondosan megkomponált vizuális élményt is kapunk, ha a posztjai között böngészünk. Hogyan készíthetünk papírszemétből és néhány, a kertből szedett ágból adventi díszt? Keményítő, szódabikarbóna és víz keverékéből hogyan lesz karácsonyi csillagdísz? És az is biztos, hogy Sára 2022-ben is hoz egy évkezdő, fenntarthatósági bakancslistát! 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

wertán sára (@aboutahome) által megosztott bejegyzés

Lépésről lépésre: @wastefreeplanet

A Waste Free Planet Insta-oldala abban segít, hogy lépésről lépésre tudjunk haladni a fenntarthatóság útján. Otthon is kivitelezhető, ökobarát trükköket kapunk a dizájnos és újrahasznosított ajándékcsomagoláshoz, de a honlapon hosszabb blogbejegyzésekkel is segítenek, hogy valóban zöld legyen idén a karácsonyunk.

Ökoblog: @zoldneklennijo

A Zöldnek lenni jó valójában egy ökobolt Hajdúnánáson, de az alapító, Nagyné Molnár Fruzsina fontosnak érezte, hogy mindemellett ökoblogot is indítson. Szeretne ugyanis segíteni azoknak, akik a környezettudatosabb életmód mellett döntenek. Rengeteg karácsonnyal és adventtel kapcsolatos inspirációt találunk az oldalán, ahol leginkább arra fókuszál, hogy hogyan lehet még inkább azonosulni a természet körforgásával. Kolléganőnk tavaly például innen szerzett inspirációt, hogy fenntartható adventi naptárat készítsen.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Zöldnek lenni jó! (@zoldneklennijo) által megosztott bejegyzés

 

Természetesen játszani: @wabisabipark

A Montessori-elvekre épülő, nyomtatható fejlesztőjátékok és DIY-játékötletek széles tárháza a @wabisabipark Insta-oldal, amely abban is segít a szülőknek, hogy a szezonális terméseket, természetben megtalálható apróságokat fejlesztőjátékká változtathassák. Hogyan lehet természetes festéket készíteni konyhai alapanyagokból, hogy aztán a gyerekkel együtt fessünk ki egy földgömböt? Hogyan lesz kartonból dinós foglalkoztató tábla?

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

🍂természetes játékok🍂 (@wabisabipark) által megosztott bejegyzés

Zero waste ajándékötletek

Teák és tippek

A Bazsalikomos kert jóval több mint egy teamárka. (Persze karácsonyi teaválogatásuk szuper ajándék.) Az Instagram-oldalán (@bazsalikomoskert) egy-egy szezonális témához kapcsolódóan informatív tartalmakkal is találkozhatunk, ha a természet körforgását szeretnénk szem előtt tartani. shop.bazsalikomoskert.hu

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beh Mariann (@bazsalikomoskert) által megosztott bejegyzés

Dizájn és jótékonyság

Pötyi Pinty Cserkó, Bence Cinege Cédrus vagy Jancsi Rigó Hamu. A kedves nevek mögött madáretetővé alakítható ajándékok rejlenek. A Maacraft egy dizájn- és szociális vállalkozás, amely 2012-ben indult el a Miskolci Autista Alapítvány alkotóműhelyeként. A műhelyben készült kis fadobozokban herbateát és madáreleséget találunk, magát a dobozt pedig madáretetőnek használhatjuk, ha kiürült a tartalma. Minden ajándékcsomag a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet egy-egy madaras kitűzőjét is tartalmazza, amelynek értéke ötszáz forint, és amellyel a szervezetet támogathatjuk. maacraft.org/uzlet

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MAACRAFT – the social workshop (@maacraft) által megosztott bejegyzés

 

Természettudatos illat

A lys dánul fényt jelent, és ez a szó tökéletesen magába foglalja a márka természettudatos szellemiségét. Minden Lys gyertya kézzel készül, szójaviasz és százszázalékos természetes illóolajok felhasználásával. A gyertyák közepébe a tökéletes méretű, papírral átszőtt, környezetbarát kanóc kerül, hogy a szójaviasz gyertyák tökéletesen égjenek. Többféle illat közül választhatunk.

lyscandles.com

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

LYS | Candles & Vintage (@lys_candles) által megosztott bejegyzés

Nincs több műanyag

Dizájnos és trendi, ráadásul az újrahasznosítás jegyében készül. A Bubble Buddy szappantartó és -reszelő a műanyagszennyezés növekvő problémájára adott válaszként született meg. Nemcsak a műanyaghulladékot hasznosítja újra, hanem megelőzi a jövőbeni hulladék keletkezését is. Használhatjuk szappantartóként, de reszelőként is, ha saját magunk készítenénk szappanpelyhekből környezetbarát tisztító vagy ápoló szereket.

foekjefleur.com/bubblebuddy

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Foekje Fleur (@foekje_fleur) által megosztott bejegyzés

Fotó: Unsplash, Instagram