A kelbimbót gyakran megelőzi a rossz híre, de esküszünk, a rossz élmények csakis a pépesre főzött, kesernyés menzaélményekből táplálkoznak. A sült kelbimbó ugyanis friss, édeskés, a külső, lehulló levélkék ropogósak, míg a szív puha és ízes. Ez adja az alapját ennek a különleges – akár ünnepi – salátának, ami mellé gránátalma, mennyei prosciutto, karakteres francia sajt és ropogós törökmogyoró is kerül. Az egészet egy komplex ízű viniagrette-tel öntjük nyakon, ami még inkább aláhúzza a sokféle különböző ízt, és egyúttal össze is rántja ezt a fejedelmi, főételnek is simán beillő salátát.
Hozzávalók:
A salátához:
- 80 gramm vékonyra szelt prosciutto
- 4 csésze kelbimbó felszelve
- 1 gránátalma magjai
- 1 csésze reszelt parmezán
- 1 érett avokádó felkockázva
- 3 ek sózott vaj
- 1/2 csésze törökmogyoró
A dressinghez
- 1/3 csésze olívaolaj
- 1/4 csésze balzsamecet
- 2 ek. méz
- 2 ek. narancslé
- só és bors
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra! Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és rendezzük el rajta a sonkaszeleteket. 10-15 perc alatt süssük ropogósra, de közben figyeljünk oda rájuk, nehogy megégjenek!
- A durvára vágott kelbimbót pár perc alatt pirítsuk meg egy serpenyőben! Akkor jó, ha kicsit felpuhulnak a levelek! Ha kész, tegyük egy nagyobb salátástálba.
- Közben készítsük el a dresszinget: ehhez minden hozzávalót rázzunk össze egy befőttesüvegben, majd a kész öntetet locsoljuk rá a kelbimbóra, és alaposan forgassuk össze.
- Szórjuk a zöldségre a gránátalmát és a reszelt sajtot!
- A vajat közepes lángon olvasszuk meg, majd dobjuk rá a törökmogyorót! Pirítsuk egy kicsit, és várjuk meg, hogy a vaj is megbarnuljon. Sózzuk meg ízlés szerint, majd adjuk a salátához.
- Végezetül tegyük a salátára a sült sonkaszeleteket és a puha avokádót! Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk!
Forrás: Half Baked Harvest Fotó: Getty Images