A legkrémesebb toszkán lazac 30 perc alatt

2021. december 19.
Pillanatok alatt elkészíthetjük, és ha már az ünnepi menübe esetleg nem férne be, akár hétköznapokra is tökéletes választás. A krémes lazac receptjét Hering András, a Nosalty főszerkesztője hozta el nektek.

lazac nem csak zöldfűszerekkel grillezve vagy tejszínes tésztában tud funkcionálni, számos könnyed recept létezik, mely által elképesztően ízletes és laktató főételt készíthetsz ebből a méltán népszerű halból. A krémes toszkán lazac titka a fűszerekben és néhány könnyen beszerezhető plusz alapanyagban rejlik – ezt még akár a karácsonyi hajrában is pikk-pakk elkészítheted!

Az egyik legfontosabb, hogy első körben pirítsuk ropogósra a filék bőrös oldalát. Ízesítésnek mehet a halra bébispenót, szárított édes paradicsom, mindehhez pedig már csak sajtos-tejszínes szósz kell.

Összesen harminc perc, mégis elmondhatjuk, hogy ez a fogás ott lesz a top kedvenceid között, ha egyszer kipróbálod. Figyelj, a recept végén néhány ütős köretet is ajánlunk a halhoz!

Vágjuk durvára a friss petrezselymet, tegyük félre a tálaláshoz. Vékonyan szeleteljük fel a 3 gerezd fokhagymát. Csepegtessük le az üveges, olajba áztatott szárított paradicsomot, töröljük szárazra, és vágjuk durvára. Reszeljük finomra a parmezánt. Papírtörlővel törölgessük szárazra a lazacfiléket. Mindkét oldalukat fűszerezzük 1 teáskanál sóval és egy csipet fekete borssal.

Hevíts fel 2 evőkanál vajat egy nagy öntöttvas vagy tapadásmentes serpenyőben, közepesen magas lángon, amíg enyhén habzódni nem kezd. Bőrös felükkel lefelé helyezd el a serpenyőben a lazacfiléket, és közepes lángon kezdd el pirítani. A bőrének szép ropogósra kell sülnie, a hal húsának pedig a közepéig ki kell világosodnia, ez a szeletek vastagságától függően 5-10 perces sütést jelent.

serpenyőből kiöntjük a zsiradékot, és egy papírtörlővel szárazra töröljük. Hozzáadjuk a maradék 1 evőkanál vajat, és közepes lángon felmelegítjük. Adjuk hozzá az aszalt paradicsomot, fokhagymát és egy csipet vagy késhegynyi chilipelyhet is. Pároljuk, amíg a fokhagyma megpuhul és illatos lesz, de nem barnul meg, körülbelül 2 percig.

Adjunk hozzá néhány maréknyi bébispenótot, folyamatosan keverjük, amíg meg nem fonnyad, körülbelül 2 percig. Adjuk hozzá a parmezánt is és a tejszínt, valamint 1 dl tejet, ízesítsük sóval és fekete borssal, majd forraljuk össze, amíg krémes mártást nem kapunk.

Tegyük vissza a lazacot bőrével lefelé a serpenyőbe, helyezzük bele a szószba. Pároljuk 2 percig, hogy az ízek összeérjenek, és a lazac felmelegedjen. Néhány kanál mártást nyugodtan kanalazzunk rá a lazacszeletekre is, hogy beszívja a krémes szósz ízeit. Tálalás előtt vegyük le a tűzről, és petrezselyemmel szórjuk meg.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Készítsd el ezt is!