Gyors, gyömbéres erőleves, ami meggyógyít

2022. január 02.
Régóta tudjuk, hogy az erőleves gyógyír minden bajra, kisebb betegségre, náthára. Hering András, a Nosalty főszerkesztője elhozta nektek 30 perces, aromás erőleves receptjét.

Egy nagy bögre forró erőleves nemcsak a náthára lehet gyógyír, de egy fárasztó munkanapra, egy hideg őszi estére vagy egy összetört szívre is. Amit ettől a levestől elvárunk: hogy minél gyorsabban és könnyebben hozzájussunk az aranyló léhez. Ez a gyömbéres-fokhagymás erőleves pedig ezeket mind egy csomagban hozza, a tetején nem mással, mint egy tökéletes buggyantott tojással. Lássuk a receptet!

Aromás alapok: fokhagyma és gyömbér

Az egész művelet két aromás alapanyaggal indul: a gyömbérrel és a fokhagymával. Mindkettőt erős szálak fűzik az immunerősítéshez, így nem nyúlhatunk mellé, ha velük ízesítjük az erőlevesünket.

Mivel némi olajon kissé lepirítjuk őket, az egész fazékban áthatóan ott lesz az aromájuk, minden kanál leves fűszeres melegséggel tölt majd fel minket.

Villámgyors levesfőzés: alaplé és szójaszósz

A leves azért készülhet el mindössze 30 perc alatt, mert már kész alaplével főzzük. Ha van otthon jó minőségű hús- vagy zöldségalaplevünk, ez egy kiváló módja a felhasználásának. A további ízek hozzáadásával egy teljesen új ételt varázsolhatunk a szerény alapból.

A fokhagymás-gyömbéres ízvilágba még több ázsiai hangulatot hozhatunk a szójaszósz hozzáadásával. Nem kell sok – csupán két evőkanál – mégis érezni fogjuk, hogy jelen van.

Látványos befejezés: egy buggyantott tojás

Ezen a ponton még úgy érezhetjük, hogy hiányzik valami: némi belevaló a levesbe. Két különböző dologgal dúsíthatjuk az erőlevesünket: pak choi hozzáadásával és egy tökéletes buggyantott tojással.

Ráadásul mindkettőt a már kész levesben fogjuk megfőzni, így még kevesebb macerával jár majd az egész elkészítési folyamat. A pak choi zsenge levelei percek alatt megpuhulnak, és a buggyantott tojásnak is csak 3-4 perc kell.

Főzzünk gyömbéres-fokhagymás erőlevest!

Az olajat melegítsük fel egy nagyobb fazékban, közepes lángon. Dobjuk bele a fokhagyma- és gyömbérszeleteket, és folyamatosan kevergetve, óvatosan pirítsuk meg őket. Akkor készülünk el vele, ha a fokhagymaszeletek széle aranybarna.

Öntsük nyakon az alaplével és a szójaszósszal. Kezdjük el forralni, és miközben eléri a forráspontot, készítsük elő a pak choit. Akár levelekre is szedhetjük, de az is elég, ha félbevágjuk a zöldséget.

Helyezzük a zöldséget a forrásban lévő levesbe, és forraljuk fel újra a levest (vissza fog esni a hőmérséklete a pak choi hozzáadása miatt).

Következzen a buggyantott tojás:

üssük a tojásokat a levesbe (esetleg egy merőkanál segítségével), hogy minél távolabb legyenek egymástól. Nagyjából 3-4 perc alatt tökéletes állagúra főnek, azaz a fehérje kissé dermedt, a sárgája pedig lágyan folyós lesz.

Szedjük tányérokba azon melegében, minden tányérba kerüljön pak choi és tojás is. Szórjuk meg a levest apróra vágott újhagymával, esetleg pár csepp citromot is rányomhatunk, hogy savanykás legyen.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo