Vendégváró falatkák: orosz halsalátás különlegesség

2021. december 25.
Még jönnek a vendégek, akiket szeretnél lenyűgözni? A vol-au-vent az egyik legismertebb francia leveles tésztás sütemény, amelyet Hering András, a Nosalty főszerkesztője most egy orosz halsalátás különlegességgel álmodott meg.

A vendégváró falatkák egészen különleges helyet foglalnak el a gasztronómiában. Ahogy az édes ízek desszertek formájában zárják le a közös étkezéseket, úgy a sós vendégváró falatok szolgálnak azért, hogy mindenkinek megjöjjön az étvágya ebédre vagy vacsorára. A francia gasztronómiában amuse-bouche-ként ismert falatkák lényege, hogy gusztusosak és étvágygerjesztőek legyenek, az azonban nem feltétel, hogy csak és kizárólag francia módszerrel készüljenek.

Így született a következő orosz stílusú halsaláta, amelyet leveles tésztából készült kosárkákban, kaviárral szervíroztunk. Ezzel az egyszerű, mégis elképesztően látványos vendégváró falattal bárkit le lehet taglózni, kitűnő ünnepi vendégváró nemcsak az ünnepekkor, de családi, baráti találkozókon is.

A vol-au-vent világszerte népszerű vendégváró falat. Általában „falatnyi méretben” készül, de néha előfordul, hogy nagyobb méretű étvágygerjesztőként is tálalják hússal vagy hallal töltve. Mérettől függetlenül azonban mindig a leveles tészta a fő összetevője: előbb megsütik a tésztát, majd megtöltik.

A töltelék lehetőségei szinte korlátlanok: kaviár, gomba, hús, sajtok, tenger gyümölcsei, zöldségsaláták, édes mousse is kerülhet a kosárkába. A vol-au-vent francia származása ellenére nagyon népszerű az orosz konyhában is, variációiról sokféle receptet találhatunk a régi szovjet szakácskönyvekben. Ezúttal a klasszikus, virágformára szaggatott tésztafalatokat egyrétegű, köralakú kosárkákra egyszerűsítettem, majd majonézes-kapribogyós lazacsalátával töltöttem meg, amit Raj Ráhel hasonlóan izgalmas receptje is inspirált.

Hintsük meg a nyújtódeszkánkat liszttel, majd tekerjük ki, és nyújtsuk ki a leveles tésztát. Egy köralakú kiszúróval nagyjából 20 db kört szúrunk ki a tésztából. A közepüket egy kisebb köralakú szaggatóval megszúrjuk vagy megjelöljük, de nem szedjük ki a tésztát.

A tésztaköröket megkenjük tojássárgájával, majd 180 °C-os, légkeveréses sütőbe tesszük. Aranyszínűre sütjük.

Ha a kosárkák megsültek, a korongok közepét kiszedjük, majd a halsalátát kiskanállal belekanalazzuk, a tetejére pedig egy késhegynyi kaviárt és/vagy (ízlés szerint) egy csipet kaprot teszünk.

A leveles tésztás kosárkákban tálalt, kaviárral díszített orosz halsaláta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo