Már karnyújtásnyira a tavasz, ideje édes, üde finomságokkal üdvözölni. A pisztáciás édességek már évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek, a legjobb oldalukat pedig akkor tudják megmutatni, ha valamilyen édes, piros gyümölccsel kerülnek párba. Az alábbi süteménytésztát isteni pisztácia dobja fel, a krémes epertől pedig igazán friss és tavaszias lesz. Elkészíthetjük látványos tortaként vagy akár muffinformában is, ha több kisebb desszertet szeretnénk.
Hozzávalók:
A sütihez:
- 1 csésze sózatlan pisztácia meghámozva
- 180 g finomliszt
- 3/4 tk. sütőpor
- 1/4 tk. szódabikarbóna
- egy csipet só
- 110 g sózatlan vaj szobahőmérsékleten
- 200 g kristálycukor
- 3 nagyobb tojás fehérje
- 1 tk. mandulakivonat
- 120 g zsíros tejföl szobahőmérsékleten
- 120 ml zsíros tej szobahőmérsékleten
A krémhez:
- 1 csésze liofilizált eper
- 230 g sózatlan vaj
- 480 g porcukor
- 3 ek. zsíros tejszín
+ Eperszeletek a díszítéshez
Elkészítés:
- A pisztáciát daráljuk le, és tegyük félre.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Használhatunk tortaformát vagy muffinformát, ha több süteményt szeretnénk.
- A tésztához keverjük össze a lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával, adjuk hozzá a sót és a pisztácia háromnegyedét!
- A vajat robotgéppel verjük habosra, majd öntsük hozzá a cukrot, végül a tojásfehérjéket és a mandulakivonatot is.
- A száraz hozzávalókat öntsük a nedves keverékhez, robotgéppel segítsük az elegyedést alacsony fokozaton vagy dolgozzunk kézzel. Előbbi esetben ügyeljünk rá, hogy ne mixeljük túl, sűrű, de homogén masszát kell kapnunk.
- Öntsük a tésztát a formákba, és süssük 13-25 percig attól függően, hogy milyen formát használtunk!
- Az eperkrémhez turmixban őröljük porrá az epret, majd egy nagy tálban verjük habosra a vajat a porcukorral! Adjuk hozzá az epret és a tejszínt, robotgéppel verjük krémesre.
- A kihűlt süteményt kenjük meg az eperhabbal, félbevágott eperszeletekkel díszítsük!
Forrás: SallysBakingAddiction Fotó: Getty Images