Csábító krémleves, amihez oda kell pörkölnünk a répának

2022. február 13.
Ezúttal az sem baj, ha egy kicsit a sütőben felejted a zöldségeket. Hering András, a Nosalty főszerkesztője elárulja, mi a titkos hozzávaló ebben az isteni krémlevesben.

Olyan különleges-ízes répakrémlevest főztünk, hogy minden cseppjét visszasírjuk, mióta elfogyott. Ne holmi mezei, szétpépesített sárgarépából főtt, majd sűrített krémlevesre gondoljatok, természetesen ezt a receptet is megcsavartuk rendesen.

1. csavar: Süsd meg a zöldséget, sőt, kapasd oda!

Isteni praktika, amit minden krémleves esetén alkalmazhatunk. Hogy miért jó?

Sokkal intenzívebb és karakteresebb íze lesz a levesünknek, ha a zöldség sütve kerül bele. Süthetjük a zöldséget egyben vagy aprítva is, utóbbi esetben érdemes már itt is játszani a fűszerekkel.

Az sem baj, ha egy kicsit odakap, megbarnul/megfeketedik a zöldség, hiszen ezek az apró „elszenesedések” újabb csodás, pikáns aromát és füstösséget adnak a levesünknek.

2. csavar: Misopaszta, az ízbomba

Ízfokozóként misopasztát raktunk bele, mely egy szójababból/árpából/rizsből készült, erjesztett paszta, a japán konyha nélkülözhetetlen eleme. Ízesítőszerként használják, amitől nem csak jobb, egészségesebb is lesz minden. Fontos, hogy ha lehet, mindig hidegen adjuk az ételeinkhez,, mivel a miso erjesztéssel készül (így rengeteg probiotikum található meg benne), a hőkezeléstől pedig ezek elpusztulhatnak.

Tudtad?

A miso tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, melyet a szervezetünk nem képes szintetizálni, illetve a B-komplex vitaminokat, melyek elengedhetetlenek a sejtek anyagcseréjéhez. Ezeken kívül magas a kalcium-, magnézium- és vastartalma, A-vitaminban gazdag, természetes antioxidáns.

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki két sütőtálcát sütőpapírral.

A sárgarépát, a zellerszárat és a hagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk hosszúkás, hüvelykujjnyi vastagságú szeletekre. Tegyük a sárgarépát az egyik tálcára. Locsoljuk meg egy evőkanál olívaolajjal, és szórjuk meg 1/2 teáskanál sóval. A másik tálcára tegyük a zellert és a hagymát, ezt is locsoljuk meg a maradék 2 evőkanál olajjal, és szórjuk meg 1 teáskanál sóval.

Tegyük mindkét tálcát a sütőbe, és süssük körülbelül 1 órán keresztül légkeveréses funkción. 20 percenként cseréljük meg a tálcákat, és keverjük meg a zöldségeket, hogy elősegítsük az egyenletes sülést. Itt most nemcsak puhára sütjük a zöldségeket (ezért nemcsak 30 percig hagyjuk a sütőben), hanem kissé „odakapósra” és ropogósabbra, ezért türelmesen várjuk ki a 60 percet, de mindvégig tartsuk szemmel a finoman „szenesedő” zöldségeinket.

Amikor a zöldségek megsültek, és szép, odakapott színük lett, mindkét tálcát vegyük ki a sütőből. Várjunk pár percet, ha túl forróak a zöldségek, majd mindkét tálca (körülbelül) felét tegyük egy turmixgépbe.

Jöhet a mizo!

Adjunk hozzá 2 evőkanál misót és nagyjából 6 dl (3 pohár) szűrt vizet. Turmixoljuk teljesen simára, majd öntsük egy nagyobb fazékba. Ismételjük meg a másik adag zöldséggel, a maradék 2 evőkanál misóval és további 3 pohár vízzel – simára keverve, az edénybe öntve.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

 

Ezt is készítsd el!